hr | en

Dana 20. listopada 2020. u 11 sati, na trgu 111. brigade Hrvatske vojske u Rijeci održat će se službeno otvorenje izložbe pod nazivom Nakon Velikog rata. Nova Europa 1918. – 1923. Izložba, koju je uz sudjelovanje više od 40 povjesničara iz 18 zemalja pripremila Europska mreža sjećanje i solidarnost (ENRS), pripovijeda jedinstvenu priču o rađanju novog poretka u Europi nakon 1918. godine, s posebnim naglaskom na zemlje Srednje i Istočne Europe.
Izložba na otvorenom dolazi u Rijeku u sklopu europske turneje koja traje od 2018. godine. Dosad je izložba prikazana u devet europskih gradova: Sarajevu (Bosna i Hercegovina), Verdunu (Francuska), Berlinu i Weimaru (Njemačka), Pragu (Češka), Bratislavi (Slovačka), Wrocławu, Krakovu i Varšavi (Poljska). Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci te Rijeka2020 dovode međunarodnu izložbu “Nakon Velikog rata” po prvi put u Hrvatsku.

Izložba ima oblik bijelo-srebrnog kockastog paviljona koji se ističe po originalnoj konstrukciji. Izložba prikazuje više od 200 jedinica arhivskog gradiva – fotografija, preslika dokumenata i filmova. Sadržaj je prikazan u obliku tekstova, pokretnih slika te interaktivnih izložaka smještenih kako unutar paviljona, tako i na njegovim vanjskim zidovima. Dio izložbe sačinjavaju i pozadinski zvukovi iz tog doba. Povijesni dokumenti i osobna sjećanja stvaraju priču o teškim počecima Nove Europe te nasljeđu koje i dan-danas utječe na njezine stanovnike, unatoč činjenici da je Veliki rat završio prije sto godina.

Više informacija o izložbi nalazi se u prilogu.

Hrvatsko izdanje izložbe dio je službenog programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020, u sklopu programskog pravca “Doba moći”.