hr | en

Suočavanje s prošlošću obuhvaća širok spektar aktivnosti koje se tiču minulih narušavanja ljudskih prava, i u nekim slučajevima, rekonstrukcije uzroka ratova i konflikata. Ratovi koji su se vodili na području naše i susjednih zemalja za sobom su ostavili raznovrsne bolne rane i gubitke. Ova nam činjenica daje za naslutiti koliko je velik značaj istine, utvrđivanja činjenica i ostvarenja pravde kao temelja za budućnost. Suočavanje s prošlošću zagovara humani pristup kojemu je vodilja satisfakcija žrtava te oporavak povrijeđenih osoba, ugroženih skupina i društva u cijelosti.

Suočavanje s prošlošću na institucionalnoj razini naziva se i tranzicijskom pravdom –  procesom koji nakon ratnog sukoba teži uspostavi demokracije, izgradnji mira i ostvarenju pravde.

Documenta je izgradnji društva zahvaćenog ratom i zagovaranju trajnog mira u Hrvatskoj i regiji pridonijela razvijanjem iznimno važnih procesa. Od 2004. godine posvećena je djelovanju kroz aktivnosti vezane za suočavanje s prošlošću na temelju principa prava na istinu, prava na pravdu, prava na reparaciju, te jamstva neponavljanja zločina.