hr

Danas mislimo na Srebrenicu. U sućuti smo s ubijenima i njihovim obiteljima. Svjesni smo muke obitelji svih koji se još uvijek vode kao nestali, te preživjelih koji se bore za pravdu. Noćas i jutros obitelji se opraštaju s 19 žrtava čiji će posmrtni ostaci biti sahranjeni u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, zajedno sa do sada sahranjenim posmrtnim ostacima preko 6700 žrtva genocida. Još uvijek se traga za gotovo 1000 žrtava.

Slijedom usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela u četvrtak, 23. svibnja 2024. godišnjica genocida komemorira se širom svijeta. Usvajanjem rezolucije, 11. srpnja proglasio se Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Time je mreža solidarnosti postala još snažnija.

Prije 29 godina, 11. srpnja 1995. godine, počeo je zločin u kojem su pripadnici jedinica Vojske Republike Srpske predvođeni Ratkom Mladićem, pravomoćno osuđenim na doživotni zatvor, ubili više od 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca, uz devedesetak žena. Obitelji žrtava zločina sve teže podnose pokušaje umanjivanja i negiranja zločina te nastavljaju pravnu bitku da svi ratni zločinci budu privedeni pravdi i da one koji negiraju zločin i one koji štite zločince i negatore zločina stigne zaslužena kazna.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

___________

Foto: Wikimedia Commons/Michael Büker