hr | en

Optuženi Veljko Stjepanović nepravomoćno je, po tzv. zapovjednoj odgovornosti – nesriječavanje podređenih u činjenju zločina, osuđen na dvije (2) godine i šest (6) mjeseci zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civila. Kazna mu je odmjerena ispod zakonskog minimuma od 5 godina. Stjepanović se tertio i za neposredno počinjenje,  no vijeće Županijkosg suda u Zagrebu nije poklonilo vjeru iskazu svjedoka danom tijekom istražnog postupka bez prisutnosti branitelja optuženika. 

Podsjećamo, suđenje opt. Veljku Stjepanoviću započelo je 15. prosinca 2017. Na teret mu je stavljeno počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civila, propisano člankom 120. stavkom 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske koji je bio na snazi u vrijeme počinjenja djela.

Stjepanović je optužen je da je kao komandir stanice milicije Bijela, odjeljenja u Đulovcu, nekadašnjem Miokoviću, u tzv. SAO Krajini tijekom oružanih sukoba od 27. kolovoza 1991. do 12. prosinca 1991., iako je bio dužan, propustio spriječiti protuzakonito zatvaranje, mučenje i fizičko zlostavljanje jedanaestorice civila. Tereti se i kao neposredni počinitelj za fizičko i psihičko zlostavljanje jednog civila.

Izručen je iz Nizozemske čije državljanstvo posjeduje. Zbog opasnosti od bijega određen mu je istražni uzatvor koji je u međuvremenu zamijenjen jamstvom.

U tijeki je dokazni postupak.

OPĆI PODACI

Toponim: Zločini u okolici Daruvara, u Đulovcu nekadašnjem Miokovićevu

Županijski sud u Zagrebu

Vijeće za ratne zločine u sastavu:
sudac Ivan Turudić, predsjednik vijeća, Mirko Klinžić, Vladimir Vinja, članovi vijeća

Optužnica: Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru, broj K-DO-199/12, od 14. veljače 2017.

Optužbu zastupa:  Slobodanka Radulović, zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Bjelovaru

Kazneno djelo:
– ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OK ZRH

Optuženiku se sudi u prisutnosti:
Veljko Stjepanović, državljanin Kraljevine Nizozemske, brani se sa slobode

Obrana:
Ante Nobilo, odvjetnik uz Zagreba