hr | en

Odluka Sudskog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (MKSJ), kojom se optuženika Vojislava Šešelja iz humanitarnih razloga pušta na privremenu slobodu, donesena je upravo uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

Nije dugo trebalo da samozvani četnički vojvoda Vojislav Šešelj nastavi s ratno huškačkom retorikom i govorom mržnje, pokazujući time ne samo da nije spreman izraziti žaljenje, ni kajanje za počinjene ratne zločine, već upravo suprotno – da je i u buduće spreman podržati ovakvu vrstu politike u ime velikosrpske ideologije.

U kontekstu ovih činjenica, kada se na području Vukovara još uvijek traže posmrtni ostaci oko 350 osoba, a zločini nisu potpuno istraženi ni zločinci adekvatno ili uopće kažnjeni, posve je razumljivo da obitelji žrtava izražavaju nezadovoljstvo i sumnju u pravično suđenje MKSJ te nezadovoljstvo sporim procesuiranjem zločina od strane pravosuđa Hrvatske i Srbije. Mnoge obitelji koje još uvijek čekaju informacije o sudbini svojih članova, ovaj čin doživljavaju kao još jedan u nizu udaraca u traženju pravde, koja bi, po svemu sudeći, za Vukovar mogla izostati.

U prilogu se nalazi cijelovito priopćenje povodom Obljetnica opsade, pada i zločina u Vukovaru te stradanja civila u Škabrnji – 23 godine poslije.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću