hr | en

Suđenje protiv optuženoga Dragoja Paunovića za ratni zločin protiv čovječnosti počinjen u Rogatici 1992. godine, pri čemu je ubijeno 24 osobe, je provedeno na Sudu Bosne i Hercegovine. Nakon završenog dokaznog postupka Sudsko vijeće je, 26. svibnja 2006. godine, objavio presudu kojom je optuženi Paunović Dragoje proglašen krivim za krivično djelo iz čl. 172. stava 1., tačke a), h), i k) Krivičnog zakona BiH i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina. 
Dana 27. listopada 2006. vijeće Apelacionog odjeljenja potvrdilo je prvostupanjsku presudu.

OPTUŽNICA (SAŽETAK) 

Optužnica tereti Paunovića da je, u okviru širokog i sistematskog napada vojske i policije tzv. Srpske Republike BiH i paravojnih formacija pod vodstvom SDS-a (Srpske demokratske stranke), usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Rogatica i regije istočna Bosna, u periodu od svibnja do rujna 1992, s namjerom, a na temelju političke, nacionalne, etničke, kulturne i vjerske diskriminacije izvršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva, kao vid zločina protiv čovječnosti iz člana 172 Krivičnog zakona BiH. Navodi se da je on, 15. kolovoza 1992., kao zapovjednik manje vojne formacije Rogatičkog bataljona naredio vojnicima da vežu 27 Bošnjaka, a potom ih koristio kao ”živi štit“ prema položajima Armije BiH. Prethodno je Radislav Ljubinac, zvani ”Pjano”, po naredbi komandanta Rogatičke brigade Rajka Kušića, dovezao te civile u okolinu sela Duljevac iz logora Rasadnik u Rogatici, gdje su bili nezakonito zatvoreni. Kasnije istog dana, optuženi je naredio vojnicima da se ti civili, od kojih su neki, ili svi, bili ranjeni, postroje i strijeljaju. Optuženi je osobno sudjelovao u strijeljanju. Na taj način su 24 osobe, civili, lišeni života, dok su trojica preživjela strijeljanje.

OPĆI PODACI

Sud Bosne i Hercegovine

Broj predmeta: XKRN 16⁄05

Optužnica: KR-RZ-9⁄05 od 15. rujna 2005.

Krivično djelo: zločin protiv čovječnosti, iz čl. 172. Krivičnog zakona BiH

Optuženi: Dragoje Paunović zvani Špiro

Tužilaštvo BiH: tužitelj Mirsad Strika

Branitelji: odvjetnici Ranko Dokić i Jovo Đukanović

Sudac za prethodni postupak: Richard Gebelin

Sudsko vijeće: 
Davorin Jukić, predsjednik Vijeća 
Almiro Rodriguez, međunarodni sudac, član Vijeća

IZVJEŠTAJI S PRAĆENJA

Proces je trajao od 28. rujna 2005. godine do 26. svibnja 2006. 

Suđenje su pratili članovi regionalnog tima monitora iz BiH i Srbije te njihove izvještaje s rasprava prenosimo na bošnjačkom, odnosno srpskom jeziku.

PRESUDA

Dana 26. svibnja 2006. godine je predsjednik Vijeća, sudac Davorin Jukić, objavio da je Vijeće, nakon provedenog dokaznog postupka, utvrdilo da je Dragoje Paunović počinio krivično djelo Zločina protiv čovječnosti iz čl. 172. st. 1., točke a), h), i k) Krivičnog zakona BiH. 
Sud mu je izrekao kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 20 godina. Vrijeme provedeno u pritvoru od 18. 03. 2005. uračunato mu je u zatvorsku kaznu. Pritvor je okrivljenom produžen do pravomoćnosti presude.

Dana 27. listopada 2006. vijeće Apelacionog odjeljenja potvrdilo je prvostupanjsku presudu.