hr

Kazneni postupak protiv opt. Vojislava Buzakovića zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civila iz čl. 120/1 OKZ RH. 

Županijski sud u Osijeku  

Broj predmeta:  K-Rz-4/2023

Kazneno djelo: 

ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120/1 OKZ RH 

Vijeće za ratne zločine: 

sudac Zdenka Leko, predsjednica

sudac Miroslav Jukić, član 

sudac Mirko Ljubičić, član 

Optuženik: Vojislav Buzaković, bivši pripadnik srpskih paravojnih jedinica.  Sudi mu se u prisutnosti.

Izručen iz Irske na temelju europskog uhidbenog naloga. 

Irska policija uhitila ga je u veljači 2023., a Hrvatskoj je izručen koncem ožujka 2023. 

Optužnica:

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru od 04. rujna 2007. 

Zastupnik optužnice:

Miroslav Kraljević, zamjenik ŽDO iz Osijeka

Branitelj: 

Anto Nobilo, odvetnik iz Zagreba

Zbog ratnog zločina u selu Petrovci optuženo je optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru od 4. rujna 2007. Ukupno 9 osoba: N.R. (1961), M.I. (1957), V.B. (1966), M.Đ. (1970), P.S. (1972), D.Ž. (1959), Ž.V. (1964), D.S. (1959) i Ž.Ć. (1964)

Riječ je slijedećim okrivljenicima: Nikole Radojčića (odsutan), Miroslava Ivana (odsutan), Vojislava Buzakovića (odsutan), Milenka Đurđevića (odsutan), Predraga Stojčevića (odsutan), Dragana Žakule (odsutan), Željka Vujića (prisutan), Duška Samardžića (odsutan) i Željka Ćirkovića (odsutan).

Teretilo ih se da su u razdoblju od početka kolovoza mjeseca 1991. do kraja veljače 1992., u Petrovcima, u prostorijama milicije RSK koja se nalazila u obiteljskoj kući jednog od prognanih mještana i u prostorijama Društvenog doma, kao pripadnici milicije i paravojnih skupina, protupravno privodili, zatvarali, ispitivali i tukli mještane nesrpske nacionalnosti te im prijetili i zlostavljali ih na razne načine, a Buzakovića se ujedno tereti i da je fizički zlostavljao Irineja Nađorđa, Janka Trkajla te Mihajla i Peru Hardi.

Tada su svi optuženici bili nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske. 

Dana 9. lipnja 2011. godine izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Vukovaru razdvojilo je kazneni postupak u odnosu na optuženika Željka Vujića. Njega se teretilo da je u razdoblju od listopada 1991. godine do kraja veljače 1992. godine u Petrovcima u prostorijama tzv. Milicije Srpske autonomne oblasti Krajine i u Društvenom domu, kao pripadnik milicije, protupravno privodio, zatvarao, ispitivao, tukao, prijetio i na druge načine zlostavljao civilne osobe, pa da je time počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. OKZ RH.

Rasprava koja je bila zakazana za dan 3. studenoga 2011. godine, nije održana, jer optuženik Željko  V. nije pristupio na raspravu. Predsjednik vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Vukovaru dobio je obavijest da je optuženik preminuo pa je postupak protiv njega obustavljen.

Predmet je u međuvremenu, zbog promjene u nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina, ustupljen Županijskom sudu u Osijeku koji je i aktivirao međunarodnu tjeralicu za Đurđevićem i suoptuženicima.

Opt. Milenka Đurđevića švedska policija uhitila je 5. siječnja 2020.na aerodromu u Malmeu te je potom izručen Hrvatskoj. U međuvremenu je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 3 godine (presuda je javno objavljena 14. veljače 2022.). 

Županijski sud u Osijeku je protiv okr. Duška Samardžića i Dragana Žakule 10. svibnja 2021. donio rješenja o obustavi kaznenog postupka zbog prekvalifikacije na kazneno djelo oružane pobune iz čl. 235. st. 1. KZ RH.

 


 

Projekt ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.