hr

Kazneni postupak protiv opt. Milenka Đurđevića zbog kaznenog djela ratnog zločine protiv civilnog stanovništva.

Osijek, 14.02.2022.

Optuženik je nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Osijeku od 14. veljače 2022. (presuda je tada javno objavljena) oglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri (3) godine.

Izmijenjenom optužnicom stavljene su mu na teret 4 točke optužbe: sudjelovanje, pomaganje u privođenju i zlostavljanju civila u podrum milicije u Petrovcima. Žrtve su sve preživjele, no, svjedočile su o premlaćivanju, zlostavljanju i zastrašivanju.

Županijsko državno odvjetništvu u Vukovaru podiglo je 4. rujna 2007. godine optužnicu protiv okrivljenika: Nikole Radojčića (odsutan), Miroslava Ivana (odsutan), Vojislava Buzakovića (odsutan), Milenka Đurđevića (odsutan), Predraga Stojčevića (odsutan), Dragana Žakule (odsutan), Željka Vujića (prisutan), Duška Samardžića (odsutan) i Željka Ćirkovića (odsutan).

Teretilo ih se da su u razdoblju od početka kolovoza mjeseca 1991. do kraja veljače 1992., u Petrovcima, u prostorijama milicije RSK koja se nalazila u obiteljskoj kući jednog od prognanih mještana i u prostorijama Društvenog doma, kao pripadnici milicije i paravojnih skupina, protupravno privodili, zatvarali, ispitivali i tukli mještane nesrpske nacionalnosti te im prijetili i zlostavljali ih na razne načine.

Tada su svi optuženici bili nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske.

Dana 9. lipnja 2011. godine izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Vukovaru razdvojilo je kazneni postupak u odnosu na optuženika Željka Vujića. Njega se teretilo da je u razdoblju od listopada 1991. godine do kraja veljače 1992. godine u Petrovcima u prostorijama tzv. Milicije Srpske autonomne oblasti Krajine i u Društvenom domu, kao pripadnik milicije, protupravno privodio, zatvarao, ispitivao, tukao, prijetio i na druge načine zlostavljao civilne osobe, pa da je time počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. OKZ RH.

Rasprava koja je bila zakazana za dan 3. studenoga 2011. godine, nije održana, jer optuženik Željko  nije pristupio na raspravu. Predsjednik vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Vukovaru dobio je obavijest da je optuženik preminuo pa je postupak protiv njega obustavljen.

Predmet je u međuvremenu, zbog promene u nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina, ustupljen Županijskom sudu u Osijeku koji je i aktivirao međunarodnu poternicu za Đurđevićem i suoptuženicima.

Opt. Đurđevića švedska policija uhitila je 5. siječnja 2020.na aerodromu u Malmeu te je potom izručen Hrvatskoj.

Županijski sud u Osijeku je protiv okr. Duška Samardžića i Dragana Žakule 10. svibnja 2021. donio rješenja o obustavi kaznenog postupka zbog prekvalifikacije na kazneno djelo oružane pobune iz čl. 235. st. 1. KZ RH.

OPĆI PODACI

Toponim: Zločin u Petrovcima, opt. Milenko Đurđević

Županijski sud u Osijeku

Broj predmeta: K-rz-5/2020

Vijeće za ratne zločine:

sudac Davor Mitrović, predsjednik

sudac Krunoslav Barkić, član 

sudac Damir Krahulec, član

Optužnica:

Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku broj K-DO-15/05 od 4. rujna 2007.

Optužnicu zastupa: Biljana Luburić, zamjenica ŽDO u Vukovaru.

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZRH

Optuženi:

Opt. Milenko Đurđević, nazočan

Obrana:

izabrani branitelj Tomislav Filaković, odvjetnik iz Osijeka

Žrtve: 

Žrtve zlostavljanje, tučene, ispitivane: Irinej Nađorđ, Željko Varga, Jaroslav Pap, Marijan Pap, Nikola Pap, Miroslav Pavlović

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova