hr | en

Dana 16.prosinca 2019. prvooptuzeni Dragan Perenčević oglašen je krivim i osudjen na 15 godina zatvora za ratni zločin počinjen ubojstvom supružnika Cindrić te troclane obitelji Križević.
Drugooptuženi Sobodan Mutic, protiv kojeg je sudjenje provedeno z prisutnosti, oslobođen je optužbe te odmah pušten na slobodu.
Završno govori stranaka u postupku održani su 11.12.2019., nakon čega je predsjednik vijeća zaključio raspravu, a vijeće se povuklo na vijećanje i glasovanje. Nepravomoćna presuda javno je objavljena 16.12.2019.

I. opt. Dragan Perenčević oglašen je krivim te je za ratni zločin protiv civila počinjen u svojstvu pripadnika milicije tzv. SAO Krajine i NN osoba, suprotno pdredbama članka 32. i članka 147. Konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949.  te odredbama članka 75. stavak 2. Dounskog protokola ženevskim konvencijama od 12. kolovoza 1949. koje reguliraju zaštitu žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba (Protokol I) od 08. lipnja 1977. ušli u kuću civila hrvatske nacionalnosti Stjepana i Paole Cindrić te im naredili da izađu iz kuće i sjednu u osobno vozilo, nakon čega su ih odvezli u selo Jošavica u blizini Petrinje, gdje im je naređeno da izađu iz vozila i iz vatrenog oružja u njih ispali više hitaca, zadavši im prostrjelne rane, od kojih su Stjepan i Paola Cindrić na licu mjesta umrli te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 11 godina;

I. opt. Dragan Perenčević oglašen je krivim i za ratni zločin počinjen dana 22/23. prosinca 1991. u Petrinji, suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Protokoli I koji regulira zaštitu žrtava međunarodnog oružanog sukoba, kada je ušavši u kuću Ivana Križevića iz vatrenog oružja iz neposredne blizine pucao u civile hrvatske nacionalnosti Ivana Križeviča, Anu Križrvić i Damira Križevića, zadavši im prostrjelne rane, od kojih ozljeda su Ivan Križević, Ana Križević i Damir Križević na licu mjesta umrli te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina.

Temeljem Zakona o Kaznenom postupku, odnosno odredbi koje propisuju odmjeravanje kazne za kaznena djela počinjena u stjecaju, osuđen na jedinstvanu kaznu zatvora u trajanju od 15 godine. Protiv I. opt. je određen obligatoran istražni zatvor zbog visine izrečene kazne zatvora.

Optuženik je obvezan na plaćanje troškova kaznenog postupka.

Oštećenici su, unatoč specificiranom imovinsko pravnom zahtjevu, upućeni da isti ostvaruju u parničnom postupku.

Podsjećamo, rasprava u ovom kaznenom postupku započela je 27. ožujka 2019.

Na Županijskom sudu u Zagrebu započela je rasprava u kaznenom postupku koji se provodi protiv dvojice optuženika zbog kaznenog djela ratnog zločina nad civilima.  Prvooptuženi Dragan Perenčević nedostupan je hrvtaskom pravosuđu i sudi mu se u odsutnosti dok je drugooptuzenik Slobodan Mutic uhićen nakon sto je iz SAD-a deportiran u Hrvatsku. Obojici optuženika na teret se stavlja ubojstvo supružnika Cindrić 6. siječnja 1992. u Petrinji. Prvooptuženik se tereti i za ubojstvo tročlane hrvtaske obitelji Križanić, počinjeno dana 22./23. prosinca 1991. u Petrinji. 

OPĆI PODACI

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta:  K-rz-8/18

Vijeće za ratne zločine: sudac Ivan Turudić, predsjednik, sudac Mirko Klinžić, član vijeća, sutkinja Sonja Brešković Balent, članica vijeća;

Izmijenjeno vijeće za ratne zločine (naime, zbog izmjene u sastavu vijeća, rasprava je započela ispočetka): sudac Tomislav Juriša, predsjednik, suci Željko Horvatović i Marijan Garac, članovi

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, K-DO-41/2018 od 23. veljače 2018.

Zastupnik optužbe: Sanja Jagušt, zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Sisku

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZRH

Optuženici: Dragan Perenčević, nedostupan i Slobodan Mutić, lišen slobode

Branitelji:

Odvjetnica Zvonimira Stiperski, braniteljica I. opt.

Odvjetnik Danko Kovač, branitelj II. opt.

Punomoćnik oštećenika:

Odvjetnik Klaudio Čurin, zastupa djecu ubijenih supružnika Cindrić

   

Žrtve – ubijeni: 

Stjepan Cindrić, Paula Cindrić, Ivan Križević, Ana Križević, Damir Križević