hr | en

Tijekom 2013. prvo-okrivljeni Vlado Grbin je proglašen krivim i osuđen na 15 godina zatvora, dok je postupak protiv ostalih okrivljenika obustavljen zbog nedostatka dokaza.

Na Županijskom sudu u Rijeci u tijeku je postupak protiv Vlade Grbina, Petra Petrovića i Radovana Anđića, oficira i ročnih vojnika JNA, optuženih za ubojstva dvojice i pokušaja ubojstva trojice pripadnika teritorijalne obrane na Malom Lošinju u listopadu 1991.

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

I-opt. Vladi Grbinu, II-opt. Petru Petroviću i III-opt. Radovanu Anđiću stavlja se na teret da su dana 16. listopada 1991. u Malom Lošinju iz zasjede, a po naređenju I-okr. Grbina, iz automatskih pušaka pucali po pripadnicima teritorijalne obrane Rifetu Mustiću, Mladenu Bujačiću i Herkulu Alaburiću, pri čemu su Mustić i Bujačić pogođeni s više metaka i uslijed zadobivenih rana preminuli, dok je Herkul Alaburić ostao nepovrijeđen, a nakon toga je I-okr. Grbin u cilju da usmrti i Željka Krulića i Valtera Dajčića prema njima bacio ručnu bombu, no ista nije eksplodirala, 
dakle, Vlado Grbin da je lišio života dvije službene osobe te tri službene osobe pokušao lištiti života, dvije osobe potaknuo na lišenje života službenih osoba, a Petar Petrović i Radovan Anđić dvije službene osobe lišili života te jednu s namjerom pokušali lišiti života, pa da su time počinili kaznena djela ubojstva službene osobe, ubojstva službene osobe u pokušaju te poticanja na ubojstvo službene osobe.

Optužnicu možete pročitati ovdje (pdf 234 KB). 

OPĆI PODACI

Županijski sud u Rijeci

Broj predmeta: K-56/08

Predsjednica Vijeća: sutkinja Ika Šarić

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci poslovni broj KT-122/91-IV od 30. lipnja 2008.

Zastupnik optužbe: zamjenik ŽDO Rijeka Darko Karlović

Kaznena djela: kazneno djelo ubojstva službene osobe (čl. 35. st. 1. i 2. toč. 5. KZH), kazneno djelo ubojstva službene osobe u pokušaju (čl. 35. st. 1. i 2. toč. 5. KZH u svezi čl. 19. preuzetog KZ), namjerno poticanje na lišenje života službenih osoba (čl. 35. st. 1. i 2. toč. 5. KZH u svezi s čl. 23. st. 1. preuzetog KZ)

Optuženici: I-opt. Vlado Grbin (aktivni kapetan JNA do 1991., sada nepoznatog boravišta na području Republike Srbije, sudi mu se u odsutnosti), II-opt. Petar Petrović (na odsluženju vojnog roka od 18. siječnja 1991., sada nepoznatog boravišta, sudi mu se u odsutnosti), III-opt. Radovan Anđić (na odsluženju vojnog roka 1991., s prebivalištem u Bijeljini, zaposlen u Beču, Republika Austrija, dostupan sudu, prisutan, brani se sa slobode)

Branitelji optuženika: za I-opt. odvjetnik Klaudio Dekleva; za II-opt. odvjetnik Đuro Vučinić; za III-opt. odvjetnik Milenko Škrlec

Žrtve: Rifet Mustić i Mladen Bujačić – ubijeni; Željko Krulić, Valter Dajčić i Herkul Alaburić – na njih je izvršen pokušaj ubojstva