hr | en

Postupak protiv Rade Vrge, za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ RH.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Sisku

Broj predmeta: K-6/02

Raspravno vijeće: sudac Željko Barać, predsjednik Vijeća, sutkinja Vera Vekić, članica Vijeća, suci porotnici Mijo Rapić, Marija Srbljanin i Siniša Sever, članovi Vijeća

Optužnica: Okružnog javnog tužilaštva Sisak broj KT-63/93 od 18. listopada 1993. godine, izmijenjena na glavnoj raspravi 17. svibnja 2002.

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ RH; nakon izmjene optužnice ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ RH

Optuženik: Rade Vrga, prisutan

Branitelj optuženog: Boro Radić, odvjetnik iz Zagreba

Žrtve – zlostavljani: Damir Vanđelić, Ivica Vrdoljak, Josip Čačić, Milena Radin i Siniša Čular

Optužnicom OJT Sisak broj KT-63/93 od 18. listopada 1993. godine Radi Vrgi je, kao XXI-optuženom, stavljeno na teret da je zajedno sa ostalim stražarima u Domu za preodgoj u Glini, a kasnije u prostoru u koji su zatvarani ratni zarobljenici, počinio kaznena djela iz čl. 120. st. 1. i 122. OKZ RH.

Nakon što je optuženi Vrga postao dostupan pravosudnim tijelima RH, postupak protiv njega je razdvojen u odnosu na postupak prema ostalim optuženicima.

Presudom Županijskog suda u Sisku broj K-6/02 od 17. svibnja 2002. godine opt. Rade Vrga proglašen je krivim što je od 12. rujna 1991. do 14. ožujka 1992. u Glini, nakon što je veća grupa hrvatskih branitelja i civila bila uhićena na širem području Banije i odvedena u Kazneno-popravni dom Glina i smještena u neodgovarajuće prostorije, bez minimalnog higijenskog sadržaja i izostanka bilo kakve medicinske pomoći, kao stražar tog zatvora, prijetio im smrću, što je kod njih izazvalo psihičke traume, a u više navrata, prilikom ispitivanja nekoliko osoba, sa drugim (neidentificiranim) stražarima tukao zarobljenike nogama, gumenim palicama i drugim predmetima, nanijevši im pri tome brojne ozljede, s time što im je adekvatna medicinska pomoć pružena tek po izlasku iz zatvora, u bolnici u Zagrebu.

Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 5 godina.

Presudu Županijskog suda u Sisku pogledajte ovdje.

Presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj I Kž-592/02-8 od 8. siječnja 2003. godine prihvaćena je žalba državnog odvjetnika pa je opt. Radi Vrgi izrečena kazna zatvora u trajanju od 7 godina.

Presudu VSRH pogledajte ovdje.