hr

Beograd, 11. lipanj 2021. 

Apelacioni sud u Beogradu kao drugostupanjski sud, donio je presudu (Kž1 Pо2 1/21 od 11.06.2021.) kojom su kao neosnovane odbijene žalbe tužitelja za ratne zločine i branitelja opt. Boška Soldatovića i kojom je u cijelosti potvrđena prvostupanjska presuda. 

Prvostupanjskom presudom Višeg suda u Beogradu – Odjel za ratne zločine od 08. prosinca 2020., optuženi Boško Soldatović oglašen je krivim za ratni zločin protiv civila albanske nacionalnosti i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 (petnaest) godina. Optuženik je nekadašnji pripadnih Vojne policije Druge proleterske gardijske mehanizirane brigade Jugoslavenske narodne armije (JNA).  

Prema navodima optužnice Soldatović je, 11. studenoga 1991. godine, bez ikakvog razloga te bez ičije zapovijedi ili odobrenja, u blizini zgrade Mjesne zajednice u Bogdanovcima, pucnjima iz vatrenog oružja lišio života devet civila, mještana nesrpske nacionalnosti. Opt. Soldatović je tada ubio Ljulju Barlecaj, Veru Barlecaj, Mriku Barlecaj, Đulju Barlecaj, Kristu Lešaj, Maniku Lešaj, Prena Krasnićija, Zefa Paljušaja, Nikolu Paljušaja. 

Tijekom dokaznog postupka kao svjedoci neposredno su saslušani  i neki Soldatovićevi suborci koji su rekli kako je upravo on počinio ta ubojstva ili su pak prenijeli kako se među pripadnicima JNA pričalo kako je taj ratni zločin počinio ovaj pripadnik Vojne policije JNA. 

Sud je prilikom odmjeravanja kazne, kao olakšavajuće okolnosti, opt. Soldatoviću uzeo u obzir njegove osobne i obiteljske prilike dok su kao otežavajuće okolnosti uzete činjenica što je već bio osuđivan i što je, kako je sud naveo,  iskazao “osobitu bezobzirnost prilikom počinjenja ovog zločina”

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova