hr | en

Postupak protiv Jure Šajatovića, Milenka Bajića, Živka Kragujevića, Ljubinka Bijelića i Dragana Kneževića, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

Zagreb, 17.11.2022.

Vrhovni sud Republike Hrvatske u sjednici održanoj 17. studenog 2022. prihvatio žalbe obrane optuženog Jure Šajatovića,  optuženog Milenka Bajića i optuženog Živka Kragujevića, a u povodu tih žalbi i po službenoj dužnosti, ukinuo prvostupanjsku presuda u odnosu na optuženog Juru Šajatovića, optuženog Milenka Bajića i optuženog Živka Kragujevića te je predmet u tom dijelu upućen sudu prvog stupnja na ponovno suđenje i odluku.

Odbio žalbe obrane optuženog Ljubinka Bijelića te optuženog Dragana Kneževića kao neosnovane te je u pobijanom, a neukinutom dijelu, potvrdio presudu suda prvog stupnja.

Zagreb, 28.10.2020.

Optuženici Jure Šajatović, Milenko Bajić, Živko Kragujević, Ljubinko Bijelić i Dragan Knežević,   nepravomoćno su u odsutnosti oglašeni krivim za ratni zločin protiv civila – ubojstvo obitelji Grgić, i osuđeni na kazne zatvora u trajanju od 20 godina svaki.

Određen im je istražni zatvor. Odluka suda, objasnio je predsjednik vijeća, sudac Dražen Kevrić temelji se na nespornim materijalnim dokazima (obdukcijski nalaz, medicinsko i balističko vještačenje kojima je utvrđeno da su žrtve ubijene hicima iz neposredne blizine) kao i na iskazima dvojice svjedoka čija svjedočenja su doprinijela zatvaranju tzv. kruga indicija.

Suđenje je na Županijskom sudu u Zagrebu započelo 29. lipnja 2020. Optuženici su nedostupni pa im se sudi u odsutnosti.

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Optuženike se tereti da su 19. ožujka 1993. godine u popodnevnim satima, na privremeno okupiranom području Novske zvanom Novsko brdo, Šajatović kao načelnik obavještajno bezbjednosnog organa i zapovjednik izviđačko diverzantskog odreda 18. Korpusa tzv. Srpske Vojske Krajine, Bajić kao načelnik bezbjednosti 54. pješačke brigade tzv. Srpske Vojske Krajine, Kragujević kao načelnik organa bezbjednosti 98. pješačke brigade tzv. Srpske Vojske Krajine, naredili Bijeliću i Kneževiću, pripadnicima izviđačko diverzantske grupe Branislava Miščevića, da zajedno sa Branislavom Miščevićem i Željkom Vrljanovićem, maskirani u odore pripadnika HV-a i naoružani automatskim pištoljima “Škorpion” s prigušivačima, istog dana sa okupiranog područja uđu u grad Novsku i likvidiraju Stjepana Grgića, dozapovjednika privremene formacije novljanske domobranske satnije te članove njegove obitelji, pa su na temelju naredbe došli do kuće obitelji Grgić, hicima iz navedenog naoružanja usmrtili Stjepana Grgića, njegovu suprugu Tomislavu Grgić, sina Ivana Grgića i kćerku Anamariju Grgić, nakon čega su, pretražujući stvari po kući, pronašli ključeve automobile marke “Isuzu” te ga odvezli.

Optužnicu možete pogledati ovdje.

PRIJAŠNJI POSTUPAK:

OPĆI PODACI

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta:4 K-rz-13/12

Vijeće za ratne zločine: sudac Dražen Kevrić, predsjednik

Optužnica: ŽDO-a u Sisku, K-DO-15/06, od 30. lipnja 2009. godine

Zastupnik optužbe:

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH

Optuženici: Jure Šajatović, Milenko Bajić, Živko Kragujević, Ljubinko Bijelić i Dragan Knežević

Branitelji optuženih:

Žrtve – ubijeni: Stjepan Grgić, Tomislava Grgić, Ivan Grgić i Anamarija Grgić

PONOVLJENI POSTUPAK: