hr

Kazneni postupak protiv opt. Dušana Vučina zbog kaznenog djela iz članka 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona RH – ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženik je uhićen u rujnu 2021. U istražnom zatvoru bio je do svibnja 2022. kada je uz jamstvo pušten da se brani sa slobode.

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku optužnicom od 1. ožujka 2022. optuženog Vučinu tereti da je u večernjim satima 19. studenog 1991., u Vukovaru, na Veleprometu, nakon što su udružene snage JNA i paravojnih formacija lokalnih pobunjenika i dragovoljaca iz Srbije slomile otpor branitelja Vukovara i okupirale ga, postupio protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civilnog stanovništva tako što je kao pripadnik srpskih paravojnih formacija, zajedno s više drugih nepoznatih pripadnika srpskih paravojnih formacija, nakon što je jedan od njih kundakom puške snažno udario oštećenika (1967) u predjelu glave pa je oštećenik pao na tlo, nastavili ga udarati rukama i nogama obuvenim u vojničke čizme po cijelom tijelu, a pojedini od njih su ga tukli metalnim šipkama, kundacima pušaka, dok mu je jedan od njih odrezao pramen kose i pritom mu zarezao lijevo uho, pri čemu je oštećeni tokom opisanog zlostavljanja trpio velike bolove te mu je slomljeno više rebara i zadobio je višestruke povrede glave.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Osijeku

Predmet :  K-rz-3/2022

Vijeće za ratne zločine:  

sudac Mirko Ljubičuić, predsjednik

sutkinja Vlasta Šimenić Kovač i sudac Mario Kovač, članovi

Optužnica:

ŽDO-a u Osijeku

Zastupnica optužbe:

Miroslav Dasović, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika iz Osijeka

Kazneno djelo:

ratni zločina protiv civila iz čl. 120/1. Osnovnog krivičnog zakona (OKZ) RH

Optuženik:

opt. Dušan Vučin, brani se sa slobode

Branitelj:

odvjetnik Tomislav Filaković

Žrtva:

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova