hr

Kazneni postupak protiv opt. Đure Zolonge i opt. Željka Zlokasa za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ RH.

Kaznenih postupak zbog istih radnji, odnosno predmeta inkriminacije, vođen je protiv opt. Rade Miljevića u razdoblju od 2007. – 2012. Nakon dvije osuđujuće presude, optuženik je oslobođen optužbe. Vrhovni sud je potvrdio oslobađajuću presudu 21. siječnja 2014.

Poveznica sa kaznenim postupkom protiv opt. Rade Miljevića dostupna je ovdje.

Zagreb, ožujak 2024.

Na Županijskom sudu u Zagrebu, dvojica optuženika kojima se sudilo u odsutnosti, proglašena su krivima i osuđeni na po 12 godina zatvora.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu 3. prosinca 2020. godine protiv okrivljenika, državljana Republike Srbije, Đure Zlonoge i Željka Zlokasa za ubojstvo četvorice zarobljenih hrvatskih vojnika. Kazneni postupak vodio se i protiv naredbodavca, okr. Jose Kovačević, ali je postupak protiv njega obustavljen jer je u međuvremenu preminuo.

Optuženici su proglašeni krivima da su 20 rujna 1991. kao pripadnici Vojne policije Teritorijalne obrane Glina, iz glinskog Kazneno popravnog doma izveli četvoricu zarobljenih pripadnika HV-a pod izgovorom da ih vode u kninski zatvor, nakon čega su ih, prema unaprijed stvorenom planu, odveli na brdo Pogledić u Glini i usmrtili hicima iz vatrenog oružja.

Rasprava u ovom predmetu započela je 17. ožujka 2023.

Identični činjenični opis kaznenog djela stavljao se na teret opt. Rade Miljeviću no, on je u trećem (drugom ponovljenom) postupku oslobođen optužbe. Vrhovni sud potvrdio je presudu u siječnju 2014.

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu br. K-DO-317/20, od 3. prosinca 2020. godine, protiv nedostupnih okrivljenika, državljana Republike Srbije, Đure Zolonge i Željka Zlokasa za ubojstvo četvorice zarobljenih hrvatskih vojnika.

U optužnici se precizira da su dvojica okrivljenika, zajedno sa za zasada nepoznatim pripadnicima vojne policije Teritorijalne obrane (TO) Gline, po nalogu obavještajnog oficira TO Gline izveli iz glinskog zatvora četvoricu zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske i doveli na brdo Pogledić gdje su ih usmrtili hicima iz osobnog naoružanja.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Zagrebu

Predmet : 3 K-rz-2/2021

Vijeće za ratne zločine:  

sutkinja Tamara Pleše, predsjednica

sutkinje Renata Miličević i Erna Dražančić, članice

Optužnica:

ŽDO-a u Zagrebu broj K-DO-317/20 od 03. prosinca 2020. godine

Zastupnica optužbe:

Vlasta Tomašković, zamjenica Županijskog državnog odvjetnika iz Zagreba

Kazneno djelo:

ratni zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. Osnovnog krivičnog zakona (OKZ) RH

Optuženici:

I. opt. Đuro Zolonga

II. opt. Željko Zlokas

Obojica su nedostupna hrvatskom pravosuđu.

Branitelji:

za I. opt. Igor Žurić, odvjetnik iz Zagreba

za II. opt. Marijana Babić, odvjetnica iz Zagreba

Žrtva – ubijeni civili: Janko Kaurić, Milan Litrić, Borislav Litrić, Ante Žužić

Rasprava je započela 17. ožujka 2023.

Obrana je predložila izdvajanje zapisnika o ispitivanju svjedoka iz spisa predmeta jer branitelji nisu bili pozvani na ročišta na kojima su se svjedoci neposredno saslušavali kao i izdvajanje zapisnika o ispitivanju petorice svjedoka koji su saslušani prije donošenje rješenja o provođenju istrage.

Optužba se protivila prijedlogu navodeći kako je identičan prijedlog stavljen na sjednici optužnog vijeća koja je održana 13. travnja 2021. te je Rješenjem Kov-rz-2/2020-16 od 13. travnja 2021. ovakav prijedlog obrane odbijen, a ovakvo Rješenje Županijskog suda u Zagrebu potvrđeno je Rješenjem Visokog kaznenog suda RH broj Kž-rz-8/2021-4 0d 25. svibnja 2021.

Vijeće je prijedlog obrane odbilo i odgodilo je raspravu do pravomoćnosti rješenja o prijedlogu za izdvajanje nezakonitih dokaza o kojem će odlučiti Visoki kazneni sud.

 


 

Projekt ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.