hr | en

Žalbena rasprava pred vijećem Haškog tribunala kojim predsjedava sudac Karmel Agius, u predmetu bivših čelnika Herceg Bosne, održave se od 20. do 28. ožujka 2017. godine.

Tri i pol godine od izricanja prvostupanjske, osuđujuće presude, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić imat će priliku obrazložiti žalbe na odluku Raspravnog vijeće koje ih je potkraj svibnja 2013. za počinjenje ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja proglasilo krivim i osudilo na znatne zatvorske kazne.

Jadranku Prliću odmjerena je kazne u trajanju od 25 godina zatvora. Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na 20 godina zatvora. Valentin Ćorić osuđen je na 16 – togodišnju  zatvorsku kaznu dok je Berislavu Pušiću izrečena zatvorska kazna u trajanju od 10 godina.

Podsjećamo, vijeće je sukob HVO-a i Armije BiH okarakteriziralo kao međunarodni, u činjeničnom opisu presude utvrđeno je da je hrvatska politika bila ta koja je utjecala na vojne i političke strukture Herceg Bosne, da ih je pomagala i vojno i financijski i da se zapravo radilo o jedinstvenoj politici Zagreba i struktura Herceg Bosne. Također, utvrđena je individualna kaznena odgovornost optuženika, unutar koncepta udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio trajno uklanjanje i etničko čišćenje bosanskih Muslimana i ostalih nehrvata koji su živjeli na onim dijelovima teritorije Republike Bosne i Hercegovine za koje se tvrdilo da pripadaju tzv. “Herceg-Bosni” i pripajanje tih teritorija “Velikoj Hrvatskoj”.

Zločini počinjeni između 1992.-1994. nad Bošnjacima i drugim nehrvatima uključivali su, između ostalog, i ubojstva, silovanja, seksualna zlostavljanja, uništavanje imovine, zatvaranje, deportaciju, prisilno premještanje, prisilni rad na prvoj crti bojišnice.

Pored šestorice optuženih na prvostepenu presudu se žalilo se i tužilaštvo koje traži da se kazne optuženima praktično udvostruče, odnosno da Prlić, Stojić, Praljak i Petković budu osuđeni na po 40, Ćorić na 35 i Pušić na 25 godina zatvora.

Pravomoćna presuda čelnicima Herceg Bosne planirana je za studeni 2017.