hr | en

Varivode se nalaze desetak kilometara jugozapadno od Kistanja u Bukovici. Danas pripadaju Općini Kistanje, dok su do 1991. pripadale Općini Knin. Po popisu satanovnika iz 1991.godine Varivode su imale 477 stanovnika, a svi stanovnici su bili Srbi. Po popisu iz 2011.godine, Varivode imaju 124 satanovnika, a iako podaci o nacionalnoj strukturi stanovnika po zadnjem popisu još uvijek nisu dostupni, može se tvrditi da velik većinu današnjih stanovnika također čine Srbi.

28. rujna 1995. gotovo dva mjeseca po završetku VRA Oluja, nekoliko pripadnika hrvatskih vojnih i policijskih snaga, došli su u noćnim satima u selo Varivode te su vatrenim oružjem ubili devetoro civila.

Sva ubojstva su izvršena u dvorištima i kućama ubijenih, na mjestima gdje su se zatekli. Sve žrtve bile su starije životne dobi, sve žrtve bili su Srbi.

Žrtve: Dušan Dukić (59) Špiro Berić (55) Jovo Berić (75) Jovan Berić (56) Radivoj Berić (69) Marija Berić (69) Milka Berić (67) Marko Berić (82) Mirko Pokrajac (84).

Počinitelji zločina su oš uvijek nepoznati pripadnici Hrvatske vojske i policije

Sva tijela ubijenih su pokupljena i sahranjena u masovnu grobnicu u Kninu, a osim vanjskog pregleda na njima nikada nije obavljena obdukcija. 2001.godine sva tijela koja su se naalazila na gradskom groblju u Kninu su ekshumirana i po obavljenoj identifikaciji predana obiteljima.

Za ovaj zločin se sumnjičilo šestoricu pripadnika hrvatskih redarstvenih snaga, no nakon postupka pred Županijskim sudom u Zadru te ponovljenog suđenja na Županijskom sudu u Šibeniku, optuženici su oslobođeni krivnje, čime je istraga vraćena na početak i to protiv nepoznatih počinitelja. Ni deset godina nakon završenog kaznenog postupka pred šibenskim sudom nema novih saznanja te progona počinitelja odogovornih za zločin u Varivodama.

Jovan Berić i njegove sestre, pokrenuli su sudske postupke (građanske parnice) tražeći obeštećenje na ime usmrćenih roditelja. Na nižim sudovima gube parnice i suočavaju se s parničnim / sudskim troškovima koji su iznosili više od 50.000 kuna.

18. siječnja 2012. Vrhovni sud Republike Hrvatske donosi rješenje u kojem se navodi da se revizija tužitelja prihvaća i temeljem toga ukidaju se presude sudova u Šibeniku i Kninu te se predmet vraća na ponovno suđenje.

U navedenom rješenju, Vrhovni sud smatra da je smrt Radivoja i Marije Berić uzrokovana terorističkim aktom, tj. aktom nasilja izvršenim iz političkih pobuda s ciljem izazivanja straha, užasa i osjećaja osobne nesigurnosti građana. Temeljem toga Republika Hrvatska je odgovorna i to po načelima društvene solidarnosti, ravnomjernog snošenja javnog tereta te pravičnog i brzog obeštećenja.

U presedanskom rješenju Vrhovnog suda, obitelji žrtava se daje pravo na naknadu štete, neovisno o tome što počinitelj zločina nije utvrđen, kazneno progonjen ili oglašen krivim.

Na Općinskom sudu u Kninu, 23. siječnja 2013.g., sutkinja Ana Jelač – Pecirep, predsjednica Općinskog suda objavila je presudu i to u građanskoj parnici / predmetu tužitelja Jovana Berića i dr. v. RH, i to u ponovljenom suđenju temeljem odluke Vrhovnog suda RH-a iz siječnja 2012. Temeljem spomenute presude Hrvatska mora isplatiti obeštećenje u iznosu od 540.000 kuna djeci Radivoja i Marije Berić, ubijenih u selu Varivode.

Komemoracije: U Varivodama je u spomen na nedužne ubijene civile prvo bio podignut drveni krst s imenima žrtava, a od 2010. je uz pokroviteljstvo SNV-a u Varivodama podignut novi spomenik, na čijem je otkrivanju bio i položio vijenac i tadašnji predsjednik RH Ivo Josipović.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću