hr | en

Dana 20. listopada 2020. u Rijeci je održano službeno otvorenje izložbe pod nazivom „Nakon Velikog rata. Nova Europa 1918. – 1923.“. Izložba je organizirana u sklopu službenog programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.  Posjetitelji mogu razgledati izložbeni paviljon na Trgu 111. brigade do 11. studenog.

Pozdravljajući okupljene građane, predstavnike diplomatskog kora u Republici Hrvatskoj te predstavnike grada Rijeke i drugih institucija, nazočnima se na početku otvaranja obratio Dr. Boris Stamenić – Koordinator programskog područja „Kultura sjećanja“ u Documenti – Centru za suočavanje s prošlošću. Stamenić je naglasio da izložba tematizira kratko, ali izrazito burno razdoblje nakon završetka Prvog svjetskog rata, koje je ostavilo dubok trag u prošlosti Rijeke. Važnost ove izložbe prvenstveno je u njenoj paneuropskoj perspektivi i uspješnom nadvladavanju etno-centričnih pogleda na prošlost, uz istovremeno izbjegavanje zamke tumačenja prošlosti iz perspektive kasnijih događaja, naglasio je Stamenić.

Rafal Rogulski, direktor Europske mreže sjećanje i solidarnost u video-poruci izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska izložbe u Rijeku. Iza narativa ove izložbe stoji rad povjesničara iz različitih europskih zemalja s različitim iskustvima prošlosti, rekao je Rogulski. Činjenica da su se povjesničari iz tolikog broja zemalja postigli konsenzus o sadržaju izložbe je najveća vrijednost ove izložbe, dodao je u nastavku. Prof. Dr. Vjeran Pavlaković, izvanredni profesor na Odsjeku za kulturalne studije na Filozofskom fakultetu u Rijeci, naglasio je značaj dolaska izložbe koja govori o vremenima kada je Rijeka bila tema na naslovnicama novina širom Europe te izrazio nadu da će izložbu pogledati što veći broj posjetitelja. Emina Višnić, programska direktorica tvrtke Rijeka2020, izrazila je zadovoljstvo zbog dolaska izložbe u Rijeku i naglasila kako izložba pruža kvalitetan doprinos realizaciji programskog pravca „Doba moći“ unutar programa Europske prijestolnice kulture. Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, naglasio je važnost izložbe u kontekstu suvremenih izazova i sukoba u areni sjećanja s kojima se današnja društva suočavaju.

U nastavku otvorenja, Dr. Stamenić i Prof. Pavlaković ukratko su predstavili koncept i sadržaj izložbe te izrazili nadu da će izložba zainteresirati posjetitelje te ih potaknuti na razmišljanje i refleksiju.

Fotografije: Karlo Čargonja