hr | en

Program „Susret sjećanja“ ima za cilj otvoriti prostor za razgovor o temama kulture sjećanja, komemorativnih praksi, suvremene povijesti i različitih totalitarnih režima, kroz prizmu fotografije. Sudionici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Italije, Srbije i Slovenije posjetili su mjesta sjećanja u svojim zemljama i fotografirali tamošnje lokacije, nakon što su sudjelovali u online radionicama s fotografima Sandrom Vitaljić i Sašom Kraljem, koje su poslužile kao uvod i priprema.

21. travnja sudionici iz Hrvatske posjetili su Spomen područje Jasenovac i Staru Gradišku.

Započeli su s vođenim obilaskom Spomen područja Jasenovac. Spomen područje izgrađeno je u neposrednoj blizini bivšeg koncentracijskog logora Jasenovac, logora III (“Ciglana”), koji su ustaške snage osnovale i s njim upravljale za vrijeme postojanja Nezavisne Države Hrvatske (NDH). U logoru su bili zatočeni Srbi, Romi, Židovi, Muslimani, kao i Hrvati i pripadnici drugih naroda koji su smatrani protivnicima režima. Dodatne informacije dostupne su na: http://www.jusp-jasenovac.hr/

Danas su u sklopu Spomen područja lokacije izvornih građevina i stratišta obilježene zemljanim gomilama, dok željeznički pragovi koji predstavljaju dio očuvane željezničke pruge što se koristila za prijevoz zatvorenika do logora, čine put do Kamenog cvijeta, spomenika podignutog 1966., čiji je autor Bogdan Bogdanović.

Sudionici su također sudjelovali na otvorenju izložbe “Put bez povratka: od logora Slana do logora Jasenovac”.

Grupa je posjetila i Staru Gradišku. Sada napuštena tvrđava, sagrađena u 18. stoljeću, prvi je put korištena kao zatvor još 1799. Nakon završetka Prvog svjetskog rata, zatvor u Staroj Gradiški služio je za smještaj prvih političkih zatvorenika novoformirane Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Za vrijeme NDH, ustaše su zatvor pretvorile u koncentracijski logor. Prvi zatvorenici, utjecajni i bogati Srbi i Židovi, dovedeni su u Staru Gradišku u svibnju 1941. godine. Tisuće zatvorenica s djecom dovedeno je u ženski logor u srpnju 1942. nakon vojnih operacija sila osovine koje su se zbivale na planini Kozari i u njenoj okolici. U logoru su žene odvajane od djece i slane u Njemačku na prisilni rad, uslijed čega su stradale tisuće djece izložene gladi i zaraznim bolestima. Nekoliko tisuća ih je spašeno u akciji Diane Budisavljević i njenog tima te su prebačeni u Zagreb gdje su i posvojeni. Božo Judaš, čije osobno sjećanje možete vidjeti na: www.osobnasjecanja.hr/video-arhiva/bozo-judas/ bio je jedno od te djece. Stara Gradiška je oslobođena prije točno 80 godina, 24. travnja 1945. Danas su zgrade nekadašnjeg zatvora uglavnom napuštene i uništene.

„Susret sjećanja: učenje iz prošlosti za suprotstavljanje dehumanizaciji danas“ financiran je od Europske Unije u okviru programa Europa za Građane.