hr

Documenta i partneri na projektu “Ženske perspektive o demokratskim tranzicijama 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih” organizirali su studijski posjet “Žene i demokratizacija” od 26. do 29. travnja 2023. godine. u Milanu, Italija.

Tematski fokus studijskog posjeta bila je tako zvana “strategija napetosti” u Italiji (1969.-1974.), razdoblje u kojem su krajnje desničarske skupine izvršile nekoliko masakra i terorističkih napada uz suučesništvo tajnih službi i državnog aparata. Sudionici su posjetili različite lokacije u Milanu povezane sa “strategijom napetosti” i upoznali ženske protagoniste tog vremena.

Studijski posjet okupio je osobe koje rade s mladima u neformalnom obrazovanju iz Italije, Španjolske, Hrvatske, Bugarske i Rumunjske.

Naši kolege iz Lapsusa (Milano), jedne od partnerskih organizacija na projektu, održali su 26. travnja uvodnu sesiju o povijesnom kontekstu u Italiji tijekom 1960-ih i 1970-ih godina.

Nakon uvoda, 27. travnja, organizirali smo obilazak lokacija u Milanu vezanih uz “strategiju napetosti” i bombaški napad na Piazza Fontana.

 

Na Piazzi Fontana međunarodna grupa sudionika susrela se sa svjedokinjom vremena Claudijom Pinelli, kćerkom Giuseppea “Pina” Pinellija. 12. prosinca 1969. na Piazza Fontana eksplodirala je bomba ubivši 17 ljudi. Zajedno s drugim anarhistima, Giuseppe Pinelli je odveden u milansku policijsku postaju na ispitivanje u vezi s napadom. Tri dana kasnije, Pinelli je pao s prozora policijske postaje i preminuo. Pravni postupak je kasnije zaključio da se pad dogodio slučajno. Ovaj slučaj, kao i drugi iz tog razdoblja, još uvijek dijeli talijansko društvo, što pokazuju dvije ploče u spomen na Giuseppea Pinellija na Piazza Fontana. Na obje ploče stoji da Giuseppe nije kriv za bombaški napad, ali na jednoj piše da je ubijen, a na drugoj samo da je nevin umro.

 

Nakon susreta s Claudijom Pinelli na Piazzi Fontatna i njezinih sjećanja na to vrijeme, sudionici su imali priliku saznati više o slučaju i Claudiji u sesiji pitanja i odgovora.

 

Kasnije tog dana, sudionici su razmijenili perspektive procesa demokratizacije u svojim zemljama i raspravljali o sličnostima i razlikama između različitih slučajeva predstavljenih u grupi: prijelaz na demokraciju koji je započeo 1989. u Bugarskoj i Rumunjskoj, demokratizacija u Hrvatskoj i raspad Jugoslavije te prijelaz na demokraciju nakon diktature Francisca Franca u Španjolskoj.

Sudionici su 28. travnja nastavili raspravu o demokratizaciji radionicom „Preoblikovanje 1989.“. Svaka je grupa izradila plastelinski prikaz demokracije u svojoj zemlji i objasnila svoj prikaz tako da su sudionici podijelili svoje perspektive o tranzicijama.

Kako bi također razmijenili znanja i metode rada, tijekom sljedeće sesije osobe koje rade s mladima podijelile su svoje najbolje prakse vezane uz teme projekta i predložili metode koje se mogu koristiti u radu s mladima.

 

Kao završna aktivnost za 28. travnja organizirana je javna rasprava o evoluciji feminističkog pokreta u Italiji od 1970-ih do danas u Casa della Memoria u Milanu. Doprinose govornica Vicky Franzinetti i Carlotte Cossutte pratila su mnoga pitanja.

Studijski posjet završio je 29. travnja još jednim obilaskom relevantnih lokacija u Milanu, ovaj put održanim na talijanskom jeziku. Ponovno je organiziran susret sa svjedokom vremena Claudijom Pinelli.

Studijski posjet dio je projekta “Ženske perspektive o demokratskim tranzicijama 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih”.

Projekt sufinancira Europska unija.