hr

Nastavljajući svoj rad na temama otpora i demokratizaciji, Documenta je početkom veljače u Zagrebu okupila partnerske organizacije našeg novog projekta “Ženske perspektive o demokratskim tranzicijama 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih”.

Od 1. do 4. veljače u Kući ljudskih prava održali smo prvi partnerski sastanak s kolegicama i kolegama iz Bugarske, Italije, Slovenije i Španjolske. Na projektu surađujemo s organizacijama The Future Now Association (Bugarska), Lapsus – Laboratorio di analisi storica del mondo contemporaneo (Italija), Zavod APIS (Slovenija) te Asociacion Las ninas del tul (Španjolska).

Projekt ima za cilj potaknuti međusobno razumijevanje među građanima različitih europskih zemalja, promovirajući događaje, aktere i skupine koje su se borile za pluralizam, demokraciju i slobodu. Ovim projektom želimo istaknuti hrabre žene koje su doprinijele demokratskim tranzicijama u Europi, pružajući otpor političkog nasilja i suprotstavljajući se totalitarnom i autoritarnom ograničavanju ljudskih prava.

Projekt ima tri dimenzije kroz koje će istaknuti značaj demokratskih tranzicija u Europi. Prvo, dat će uvid u uključenost žena u demokratske promjene i društvena i politička previranja u Bugarskoj, Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji i Španjolskoj. Drugo, projekt ima snažnu obrazovnu dimenziju koja se ostvaruje kroz brojne edukativne aktivnosti za mlade i trening za nastavnike. Treće, projekt će razviti dimenziju javnog zagovaranja koja će uključiti europske građane, donositelje odluka i javne dužnosnike u dijalog o tome kako postići rodnu ravnopravnost u razumijevanju povijesti.

U projekt su uključena studijska putovanja, edukativne radionice za mlade, javne diskusije s građanima i europarlamentarcima, trening za nastavnike te konferencija „(Ne)vidljivost doprinosa žena demokratskim tranzicijama u Europi”.

Tijekom sastanka u Zagrebu s partnerima smo planirali provedbu navedenih aktivnosti te kreiranje projektnih rezultata – podcastovi o ženskom doprinosu demokratskim tranzicijama, priručnik s didaktičkim materijalima te publikaciju s preporukama za bolju vidljivost ženskog doprinosa povijesnim procesima u Europi.

Projekt sufinancira Europska unija.