hr

Subota, 14.10.2023.
Spomen šetnja:
17:00 h
Predavanje: 18:00 h
Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost, Trgovačka 20, Vodnjan

U subotu, 14. listopada, umjetnička organizacija Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost organizira treću spomen šetnju posvećenu antifašističkoj prošlosti i antifašističkim (po)ratnim grafitima grada Vodnjana. Nakon spomen šetnje uslijedit će predavanje dr.sc. Sanje Horvatinčić, s naslovom „Baština odozdo: tragovima Istre u Drežnici“. Predavanje prati projekcija kratkometražnih filmova Drežnica (Slavko Goldstein, 1964.) i 16.–23.9.2019. Drežnica (Matija Kralj, 2020.).

Spomen šetnja kreće u 17 sati iz Apoteke, nakon čega slijedi zajednička šetnja gradom. Kroz spomen šetnju, sudionici će biti upoznati s ključnim događajima antifašističke prošlosti Grada Vodnjana. Središnji dio spomen šetnje bit će posvećen antifašističkim grafitima koji su nastajali tijekom i neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Natpisi ispisivani na talijanskom jeziku u ratnom i poslijeratnom periodu preživjeli su više od 70 godina, a velika ih je većina zadržala gotovo cjelovitu formu i sadržaj. Kroz šetnju, sudionici će biti informirani o povijesnoj pozadini i razlozima nastanka grafita, o njihovim karakteristikama i funkcijama te o njihovim značenjima i značaju kako u (po)ratnom tako i u suvremenom kontekstu. Predviđeno trajanje šetnje je 45 minuta. Spomen šetnju vodit će Eric Ušić.

Nakon spomen šetnje, u 18 sati u Apoteci – Prostoru za suvremenu umjetnost slijedi predavanje dr.sc. Sanje Horvatinčić. Kroz sagledavanje historijskih veza i iskustva solidarnosti između Istre i Drežnice tijekom Drugog svjetskog rata, predavanje „Baština odozdo: tragovima Istre u Drežnici“ otvara pitanje različitih praksi stvaranja, njegovanja ili zatiranja javnog, ali i intimnog odnosa prema prošlosti, s naglaskom na rubnim ili alternativnim oblicima stvaranja ili čuvanja baštine “odozdo”.  Predavanju će prethoditi projekcija kratkog dokumentarnog filma Slavka Goldsteina iz 1964. pod nazivom “Drežnica”, dok će nakon predavanja uslijediti projekcija filma “16.–23.9.2019. Drežnica“ autora Matije Kralja, nastalog 2020. u sklopu istraživačkog projekta Baština odozdo | Drežnica: tragovi i sjećanja 1941.-1945.

Spomen šetnja, predavanje i projekcija filmova organiziraju se u sklopu projekta “Novi pristupi baštini: antifašizam i mir u obrazovanju i suvremenoumjetničkim praksama”, koji u partnerstvu provode Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Savez antifašističkih boraca Primorsko- Goranske Županije.

O predavačici:

Sanja Horvatinčić je znanstvena suradnica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu.

Njezino istraživanje usmjereno je na proizvodnju spomenika i kulture sjećanja u socijalističkoj Jugoslaviji, kao i na politike baštine i sjećanja u postsocijalističkom kontekstu. Trenutno je istraživačica na projektu “Globe_EXCHANGE. Modeli i prakse globalne i kulturne razmjene i pokret Nesvrstanih zemalja”, te voditeljica međunarodnog projekta „Baština odozdo | Drežnica: tragovi i sjećanja 1941.-1945.”. Uz Beti Žerovc, autorica je knjige Shaping Revolutionary Memory: The Production of Monuments in Socialist Yugoslavia (2023., Igor Zabel Association, Ljubljana i Archive Books, Berlin).

 


 

Spomen šetnja, predavanje i projekcija filmova organiziraju se u sklopu projekta “Novi pristupi baštini: antifašizam i mir u obrazovanju i suvremenoumjetničkim praksama”, kojeg u partnerstvu provode Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Savez antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije.

Projekt ”Novi pristupi baštini: antifašizam i mir u obrazovanju i suvremenoumjetničkim praksama” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.