hr

Pozivamo vas na predavanje i razgovor s posebnim izvjestiteljem UN-a za promicanje istine, pravde, reparacija i jamstva neponavljanja zločina Fabiánom Salviolijem, koje će se održati u ponedjeljak 29.11. s početkom u 18:00 u Kući ljudskih prava, Selska c. 112c, Zagreb.

Posebni izvjestitelj će tokom predavanja govoriti o svojem mandatu kao i o radu u Argentini, te će s okupljenima podijeliti svoje dugogodišnje iskustvo rada na području ljudskih prava.

Podsjetimo, Savjet za ljudska prava Ujedinjenih naroda je 26. rujna 2011. godine usvojio rezoluciju A/HRC/18/L.22, kojom se uspostavlja specijalni izvjestitelj za promociju istine, pravde, reparacije i garanciju neponavljanja zločina. Savjet je tom prigodom posebno istaknuo potrebu za suočavanjem s prošlošću, potragom za istinom i pomirenjem te izvansudskim mjerama koje se tiču teških kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava.

Fabián Salvioli od 26. studenog do 2. prosinca boravi u posjeti Hrvatskoj tijekom koje će posjetiti Zagreb, Osijek, Knin, Vukovar i Split, a u četvrtak 2. prosinca u 10:30 sati u hotelu Westin održati će konferenciju za medije gdje će predstaviti preliminarne nalaze i preporuke za Republiku Hrvatsku. Više informacija dostupno je ovdje:

https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=27852&LangID=E

Predavanje i razgovor s posebnim izvjestiteljem o njegovom globalnom mandatu suorganiziraju Documenta, SNV, Inicijativa mladih za ljudska prava i Kuća ljudskih prava. Razgovor će moderirati Vesna Teršelič – Voditeljica Documente.

Za ulaz je potrebno predočenje važeće EU digitalne Covid potvrde ili drugi odgovarajući dokaz ili negativan test ovlaštene ustanove i laboratorija. Zbog ograničenog broja mjesta u dvorani molim da dolazak potvrdite na adresu: jurica.vitkovic@documenta.hr