hr

Prosvjedujemo što je večeras Predsjednik RH Zoran Milanović dodijelio počasni čin brigadnog generala Đuri Matuzoviću, jednom od zapovjednika HVO-a, kojem se trenutno sudi za ratne zločine. Odlukom o dodjeli počasnog čina predsjednik RH omalovažava rad pravosuđa susjedne zemlje i uznemirava preživjele žrtve povreda međunarodnog humanitarnog prava.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podignulo je 30. prosinca 2016. optužnicu protiv Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stjepe Đurića,. Zbog njihova uhićenja 2016. su prosvjedovali Ministarstvo vanjskih poslova RH  i lokalne vlasti Posavskog kantona u Bosni i Hercegovini.

Optuženici se terete da su u vremenskom periodu od druge polovice travnja 1992. do srpnja 1993. godine, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području općine Orašje, kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura kao i stražara u logorima i zarobljeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i OŠ “Donja Mahala”, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolice. Na teret im se stavlja i počinjenje zločina protiv čovječnosti – sudjelovanje u progonu stanovništva srpske nacionalnosti motivirano nacionalnim, etničkim, kulturnim i vjerskim razlozima.

Zbog istog mjesta i vremena počinjenja kaznenih djela ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti, kazneni postupak protiv Mirka Jurića spojen je s postupkom koji se vodi protiv navedene devetorice te  im se sudi istovremeno. Optužnica protiv Jurića, temore criminis pripadnika Vojne policije 106. brigade HVO-a, kojom mu se na teret stavlja ubojstvo jedne osobe, mučenje i zlostavljanje nekoliko osoba kao i silovanje dvije osobe, podignuta je 23. ožujku 2017.

Suđenje pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je u kolovozu 2017. Do posljednjeg ročišta prije pandemije COVID- 19 održanog u veljači 2020. svjedočilo je više od 100 svjedoka. Suđenje u ovom predmetu nije se dugo odvijalo zbog pandemije i preporuka Kriznog štaba, bolovanja predsjednice vijeća i promjene člana Sudskog vijeća. Suđenje je nastavljeno u veljači ove godine. Upravo je danas održano još jedno ročište.

Naglašavamo da su zločini prema civilima zatočenim u zgradi nekadašnje Osnovne škole „Donja Mahala“ bili predmet još jednog kaznenog postupka u kojem su pravomoćno utvrđene činjenice o nečovječnom postupanju prema civilima. Za te je zločine osuđen Mate Baotić, zapovjednik II odjela Vojne policije 106. brigade HVO-a.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

 


Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova