hr | en

Zagreb, 02.06.2022.

Slijedom najave tužiteljstva Republike Srbije o podizanju optužnice protiv pilota hrvatske vojske za bombardiranje civila kod mjesta Kapljuh u selu Bravsko te u mjestu Svodna u kolovozu 1995. godine, hrvatske su vlasti najavile da će odbiti razmatranje osnovanosti optužnice kada i ako ona postane pravomoćna. Negira se jurisdikcija srpskih vlasti za moguće procesuiranje zločina, ili se kao u slučaju hrvatskih generala negira da se dogodio bilo kakav zločin. Mate Granić je izjavio da su se među izbjeglice “umiješali tenkovi i kamioni koji su iz Hrvatske vozili naoružanje bosanskim Srbima”, čime je po njegovom mišljenju kolona postala legitimnom vojnom metom. Pri tome je, međutim, priznao kako „naravno da je bilo kolateralnih žrtava, kao i u operaciji Oluja“.

Pošto je izostalo pravovremeno postupanje pravosuđa Republike Hrvatske, pozdravljamo najavu podizanja optužnica iz Srbije jer smatramo da se svaki ratni zločin mora procesuirati. Pozivamo nadležne institucije da što prije dogovore u kojoj zemlji će se nastaviti postupak. Ukoliko optužnica bude potvrđena, zalažemo se za suđenje u prisutnosti optuženika u Hrvatskoj. Ne protivimo se univerzalnoj nadležnosti sudova, ni u Srbiji ni u bilo kojoj drugoj zemlji, jer je njena svrha onemogućavanje nekažnjivosti i obavezivanje zemalja na postupanje prema počiniteljima svih kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

Documenta je još 2012. godine upozoravala da je zločin počinjen i nije istražen. Najava tužiteljstva Republike Srbije direktna je posljedica nevoljnosti hrvatskih vlasti i pravosuđa da se temeljito istraže sve okolnosti ovih događaja i da se eventualna kaznena odgovornost za njih nedvojbeno utvrdi. Nakon uspješnog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji te pravosudnih reformi koje su uključivale jačanje institucija u istraživanju ratnih zločina, njihovom procesiranju, te razvijanju mehanizama obeštećivanja žrtava, ovaj je slučaj predstavlja jedan od jasnih primjera kraha ovih nastojanja. Republika Hrvatska odnosno njezino pravosuđe propustili su utvrditi tko je i pod kojim okolnostima odgovaran za smrt vlastitih građana.

Podsjetimo, zločin se dogodio 7. kolovoza 1995. godine oko 10h u selu Bravsko u susjednoj Bosni i Hercegovini, kada je živote izgubilo 9 osoba, od toga četvoro djece, dok je veći broj osoba ranjeno.

Toga dana su, naime, dva nadzvučna aviona tipa MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, 30-ak kilometara duboko u unutrašnjosti BiH gađali kolonu civila iz južne Like i sjeverne Dalmacije, koji su tijekom vojno-redarstvene akcija “Oluja” u strahu napustili svoje domove. Kolona civila se kretala tzv. Petrovačkom cestom između Bosanskog Petrovca i Ključa, kada su je kod mjesta Kapljuh u selu Bravsko nadletjela dva aviona doletjela iz pravca zapada, odnosno Hrvatske.

U drugom preletu na kolonu vozila ispaljeno je više raketa, i tom prilikom su na mjestu poginuli Darinka Drča (1927.) i njeni unuci Jovica Drča (1989.) i Mirjana Dubajić (1974.), svi iz Brotinje kod Donjeg Lapca, sestra i brat Nevenka Rajić (1984.) i Žarko Rajić (1986.) iz Donjeg Lapca, Krstan Vuković (1951.) i njegov sin Darko (1982.) iz Donjeg Lapca te Branko Stjelja (1923.) i njegov sin Mirko (1961.) iz Nadina kod Benkovca.

Prema izjavama svjedoka (lokalnih mještana i preživjelih izbjeglica) u koloni su bili isključivo civili, a pripadnika bilo kakvih vojnih postrojbi nije bilo nigdje u blizini. Avioni su kolonu preletjeli vrlo nisko i relativno sporo te su piloti bez ikakve sumnje morali vidjeti da se radi o civilnim vozilima, ženama i djeci. Ipak su se, nakon prvog preleta, okrenuli, na povratku raketirali kolonu te naposljetku odletjeli natrag u pravcu Hrvatske.

Naglašavamo, također, da se spomenuti zločin dogodio posljednjeg dana akcije “Oluja” kada više nije bilo nikakve realne prijetnje za hrvatske postrojbe, te duboko na teritoriju susjedne Bosne i Hercegovine.

Istoga dana dogodio se još jedan sličan zločin, također na području BiH, kada su avioni HRZ raketirali drugi krak kolone izbjeglica, s područja Korduna i Banije. Prema nama dostupnim podacima u napadu na kolonu civila u selu Svodna kod Novog Grada/Bosanskog Novog smrtno su stradale najmanje tri osobe: Rade Galogaža (1955.), Marta Galogaža (1935.), Mile Malobabić (1953.) iz Slavskog Polja.

Navodeći ovaj primjer i sjećajući se nevinih žrtava, želimo još jednom podsjetiti javnost i relevantne vladine institucije na činjenicu da su ti zločini počinjeni i da za njih nitko nije odgovarao. Time podsjećamo i na neizvršenu obvezu otkrivanja i procesuiranja počinitelja ratnog zločina nad civilima.

 

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

 


Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova