hr

U ponedjeljak 25. ožujka 2024. godine, predstavljen je izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine za 2023. godinu. Izvještaj su predstavile voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič i istraživačica te pravna savjetnica i monitorica suđenja za ratne zločine Veselinka Kastratović.

Vesna Teršelič istaknula je kako smo tijekom 2023. evidentirali 64 kaznena postupaka u fazi rasprave koji su u nadležnosti županijskih sudova u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. Zabrinjava činjenica da je trend suđenja u odsutnosti u predmetima ratnih zločina i dalje dominantan te su 42 od 64 (66%) postupka vođeni u odsutnosti. Takvi postupci zabilježeni su isključivo u kaznenim postupcima koji se provode protiv pripadnika srpskih paravojnih postrojbi/JNA.

Osim toga, Teršelič je istaknula nedostatak transparentnosti te potrebu da se uz nadležnost Ministarstva pravosuđa i uprave oformi posebna web stranica koja će sadržavati javno dostupan i pretraživ popis svih  podignutih optužnica i donesenih presuda od kada se provode suđenja za ratne zločine.

Obje govornice istaknule su važnost regionalne suradnje što se posebno ističe u postupcima koji se provode u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji. Također, naznačen je problem nedostatka edukacije za mlade generacije pravnika i pravnica te sudaca i sutkinja koje će nastaviti važan zadatak budućih aktivnosti pri procesuiranju ratnih zločina. To se očituje i kod pitanja prijenosa znanja prilikom smjene generacije koja se događa gotovo u svakom županijskom državnom odvjetništvu.

Pravna savjetnica i istraživačica Veselinka Kastratović istaknula je kako i danas posotoji mnogo repova iz 90-ih, a da žrtve s razlogom očekuju priznanje svoje patnje. U tom kontekstu, očekujemo i nastavak rada na spisu Merčep koji je došao u nadležnost Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, a tiče se žrtava Vukovara iz ljeta 1991. godine. Osim toga, potreban je dodatni rad da se dovrše i podignu optužnice za zločine u Medarima (akcija ”Bljesak”), te za slučaj logora Lora, koji bi trebao obuhvatiti 14 osoba.

To je posebno važno uz činjenicu kako se od ukupnog broja praćenih postupaka njih 60 (94%) provodi protiv pripadnika srpskih paravojnih postrojbi/JNA, dok se u isto vrijeme, samo 4 kaznena postupka vode ili su se vodila protiv pripadnika hrvatskih postrojbi i pripadnika HVO-a.

Na kraju, obje govornice istaknule su važnost daljnjeg rada na nadopuni i analizi Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata i Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu.

Izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine za 2023. godinu dostupan je ovdje: https://documenta.hr/novosti/izvjestaj-o-pracenju-sudenja-za-ratne-zlocine-za-2023-godinu/

 

 


 

Projekt ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.