hr | en

Sutkinja Općinskog suda u Kninu izrekla je presudu da Hrvatska mora isplatiti obeštećenje u iznosu od 540.000 kuna (oko 70.000 eura) djeci žrtava srpske nacionalnosti, Radivoja i Marije Berić, ubijenih u selu Varivode nakon što je Hrvatska vojska (HV) porazila srpske snage tijekom VRA “Oluja”.

Ovo je prva presuda u građanskoj parnici za naknadu štete u kojoj je priznata odgovornost države za zločine počinjene tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja.

Nepoznati počinitelji ubili su devetoro starijih civila srpske nacionalnosti, među njima Radivoja i Mariju Berić, u njihovim domovima u Varivodama 28. rujna 1995. godine, gotovo dva mjeseca po završetku vojnih djelovanja.

To se smatra jednim od najozloglašenijih zločina koje su počinile hrvatske snage poslije operacije “Oluja”.

U obrazloženju presude izrečene u srijedu, sutkinja Ana Jeleč Pecirep kazala je da “nije sporno da je došlo do nasilne smrti kako roditelja tužitelja tako i još sedmoro civila, sve redom pripadnika srpske nacionalnosti, te da je Vrhovni sud u svojoj odluci zauzeo stajalište da predmetna šteta ima svoj uzrok u terorističkom aktu”.

Prethodno je Općinski sud u Kninu odbacio tužbu protiv Republike Hrvatske kao neutemeljenu, s obrazloženjem “da se ne može utvrditi točan motiv ubojstva” starijeg bračnog para.
Međutim, Vrhovni sud je u siječnju prošle godine ukinuo tu odluku, naloživši ponavljanje sudskog postupka zauzevši stav da je “u Varivodama počinjen teroristički akt za koji odgovara Republika Hrvatska”.

“Ovo je neka mala satisfakcija, a vjerujem da će i djeca preostalih žrtava biti ohrabrena ovom presudom”, rekao je za medije sin pokojnog bračnog para Jovan Berić poslije izricanja presude u srijedu.

Nekolicini vojnika HV-a suđeno je za ubojstva u Varivodama, ali su oni oslobođeni uslijed nedostatka dokaza, a nitko još nije osuđen za smrt devetero Srba.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović 2010. godine položio je vijenac na križ postavljen u centru Varivoda u sjećanje na žrtve, rekavši da počinitelji moraju biti kažnjeni, a obitelji žrtava obeštećene.

Presuda je izrečena 18 godina nakon što je počinjen zločin.

Eugen Jakovčić iz nevladine organizacije “Documenta” istakao je važnost presude kao presedana, ali je kazao da je “sramotno da se Jovan Berić godinama morao povlačiti po sudovima kako bi dokazao ono što je apsolutno svima jasno”.

“Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) nije štitilo interese Republike Hrvatske nego cijelo vrijeme štiti državni proračun”, rekao je Jakovčić, obrazlažući činjenicu da se državno odvjetništvo godinama protivio isplati naknade obitelji Berić.

Boris Pavelić, Zagreb / www.balkaninsight.com