hr | en

“Veliki broj osoba nestalih uslijed oružanih sukoba i  kršenja ljudskih prava su snažan podsjetnik neuspješnog očuvanja individualnih prava i održavanja vladavine prava; oni su duh bolne prošlosti. Oni doprinose krhkosti mira i pomirenja i  prepreka su razvoju demokratskog društva kroz institucije koje su učinkovite, odgovorne i poštene.” – Međunarodna komisija za nestale osobe

Ujedinjeni narodi 30. kolovoza proglasili su Međunarodnim danom nestalih osoba te stoga opetovano pozivamo nadležna tijela kao i građanstvo na rasvjetljavanje slučajeva nestalih osoba, senzibilizaciju javnosti kako je svaka informacija o nestaloj osobi neprocjenjiva, osobito obiteljima nestalih osoba koje imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a društvo u cjelini ima pravnu i moralnu obvezu pomoći im u njihovom traganju. U ratovima na području bivše Jugoslavije nestalo je 40 tisuća osoba.

Na Međunarodni dan žrtava prisilnih nestanaka – 30. kolovoza, Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, poziva Vladu Republike Hrvatske da tijekom ove godine ratificira Međunarodnu konvenciju o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka.
Dana 6. veljače 2007. Republika Hrvatska je potpisala Međunarodnu konvenciju o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka (CPED), ali je do danas nije ratificirala. Do kolovoza 2017., 57 država je ratificiralo navedenu konvenciju te bi zbog još uvijek velikog broja nestalih tijekom rata 1991.-95. trebali biti 58. država koja ju je ratificirala te na taj način iskazala svoju volju za preuzimanjem prava i obveza  Konvencije još tijekom ove godine.

Prisilni nestanci nisu zločin prošlosti. To je praksa prisutna diljem svijeta, stoga je Ured za ljudska prava UN-a pokrenuo inicijativu kojom žele postići jačanje svjesnosti o važnosti ovog pitanja te ratifikaciju Konvencije svih država članica: Stand up for the disappeared.

Kako je Vlada Republike Hrvatske u svom planu zakonodavnih aktivnosti za 2017.1, u nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja najavila donošenje Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, a prema informacijama nadležnog ministarstva u ovom trenutku još uvijek se traga za 1.533 nestalih, dok je nepoznato mjesto ukopa 419 osoba, što sveukupno čini 1.952 nerasvijetljene sudbine, smatramo neophodnim ratificirati Konvenciju kao temelj najvljenog nacionalnog zakona.