hr

Pozivamo Vas na predstavljanje dopunjenih podataka istraživanja ”Ljudski gubici 1991.-1995. u Hrvatskoj” za područje Osječko-baranjske županije, u sklopu kampanje ”Pamtimo sve žrtve”.

Prezentacija će se održati u Osijeku, u srijedu 28.02.2024. u 11:00 u dvorani Hotela Waldinger (Županijska ul. 8, 31000, Osijek).

Ni više od trideset godina od početka rata 1991., u Hrvatskoj ne postoji jedinstveni i javno dostupan popis ubijenih i nestalih građana i građanki Republike Hrvatske. Radi se o civilizacijskoj obavezi kojom se odaje počast žrtvama, a ujedno se pokušava stvoriti realan i činjenično utemeljen pregled njihovih stradanja.

Istraživanje ljudskih gubitaka dugogodišnji je program Documente usmjeren na dokumentiranje sudbine stradalih i nestalih, kojim se nastoji pružiti faktografska osnova za razumijevanje rata u Hrvatskoj. Istraživanje se provodi prema dobro utvrđenoj metodologiji, u suradnji i dijalogu s drugim dokumentacijskim centrima, organizacijama, institucijama i svjedocima, te se vodi načelom nepristranosti i uvažavanjem dostojanstva stradalih. Utvrđivanje podataka o stradalima i nestalima također je i dokumentarna osnova našeg javnog zagovaranja za stvaranje cjelovitog institucionalnog okvira za civilne žrtve rata, za dijalog o prošlosti i jačanje pretpostavki za izgradnju održivog mira.

Od 2009. godine proveli smo više od 8000 intervjua na terenu uz sakupljanje, analizu i usporedbu podataka iz različitih izvora. Rad na terenu provodi se sa svjedocima među koje spadaju i očevici zločina kao i najbliže osobe poginulih i nestalih. Na toj odgovornoj i vremenski zahtjevnoj zadaći u Documenti trenutno rade samo dvije terenske istraživačice. Zbog toga smo pokrenuli crowdfunding kampanju ”Pamtimo sve žrtve” koju možete pratiti na našim mrežnim stranicama.

Budući da kvaliteta podataka dostupnih za pojedine žrtve i stradalnike izrazito varira uslijed nedostatka ili nepouzdanosti izvora, potrebna nam je svaka pomoć da popis poboljšamo: bilo dodavanjem detalja, bilo ispravljanjem grešaka. Raspolažete li bilo kakvom informacijom, želite li nadopuniti podatke, molimo vas da nam se javite na jedan od naših kontakata. Vaš će identitet biti zaštićen.

Na predstavljanju će govoriti:

Vesna Teršelič, voditeljica Documente

Nikola Mokrović, voditelj istraživanja

Veselinka Kastratović, istraživačica

_____________

Predstavljanje podataka provodi se u sklopu projekta ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržanog kroz Fond za aktivno građanstvo.