hr

Pozivamo vas na otvaranje izložbe fotografija pod nazivom „Sloboda“ (Libertyameričkog fotografa Rona Haviva.

Izložba fotografija bit će predstavljena u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2, Zagreb, u srijedu, 27. rujna 2023. godine, s početkom u 19 h.

Ron Haviv je jedan od najznačajnijih fotografa današnjice. Radio je u 100 zemalja svijeta i fotografijom ispratio više od 25 ratnih sukoba. Njegove fotografije imaju posebnu težinu i značaj kada je riječ o scenama zabilježenim tijekom ratnih godina u Bosni i Hercegovini, a posebno u okolini Prijedora, Banja Luke, Mostara te u srednjoj Bosni.

Izložbu priređuje njemačka organizacija Forum ZFD, ured u Bosni i Hercegovini, u partnerstvu s Fondacijom za
izgradnju kulture sjećanja iz Prijedora, Documentom – Centrom za suočavanje s prošlošću iz Zagreba i Fondacijom
VII.

Fotografije koje će biti prikazane u Zagrebu imaju dodira sa svim stranama u ratu. To su autentični dokumenti stvarani kako bi izazvali momentalnu promjenu i zaustavili kršenje ljudskih prava. Sada postoje kao dokazi, vizualni dokumenti nedavne prošlosti i trebali bi biti podsjetnik koliko je sloboda važna.

Ron Haviv je devedesetih godina fotografirao ratove na prostoru bivše Jugoslavije, a kao vrijedno svjedočanstvo o tom vremenu objavio je knjigu Krv i med. Njegove fotografije osvojile su brojne svjetske nagrade, čuvaju se u znamenitim muzejima i galerijama, a korištene su i u sudskim procesima Haškog tribunala.

Posjetitelji izložbe će moći vidjeti fotografije koje su nastajale u okolnostima iznimno opasnim po fotografa: u logorima, na mjestima razmjena zarobljenika i u drugim ratnim situacijama. Havivove fotografije prate ljude od trenutka kada gube slobodu pa do njihovog oslobađanja. Ljudi u ratu prvo gube slobodu, a Havivove fotografije prikazuju one najekstremnije situacije gubitka slobode, zarobljavanja i zatočavanja u logorima. Ova izložba je posveta ljudskoj slobodi i zbog ratova koji se vode u ovom trenutku vrlo je aktualna. „Rat nas podsjeća koliko smo i sami osjetljivi i u kojoj mjeri ideja slobode može biti privremena za sve nas“, zapisao je Haviv u povodu ove izložbe.

U prilici ste da je vidite u Zagrebu, od 27. rujna do 6. listopada 2023. godine, radnim danima od 10:00 do 17:00 u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2, Zagreb.

U prilogu se nalazi tekst Rona Haviva koji je autor napisao kao uvod u izložbu.