hr

Pozdravljamo usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela u četvrtak, 23. svibnja 2024. godine. Rezolucijom koju su predložile Njemačka i Ruanda, a sponzori su joj četrdesetak država, uključujući Hrvatsku, podsjeća se na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, te se poziva na poštivanje žrtava i činjenica utvrđenih sudskim presudama.

Usvajanjem rezolucije, 11. srpnja proglašava se Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Pozivamo države da obilježe taj datum te da zajedno mislimo na ubijene i njihove obitelji, obitelji onih koji se još uvijek vode kao nestali, te na preživjele. Podsjećamo na važnost priznavanja njihove patnje koja ovom Rezolucijom dobiva i međunarodnu vidljivost i karakter. Rezolucijom UN-a o Srebrenici šalje se poruka kako pomirenje znači odbacivanje negiranja genocida i ratnih zločina, kao i svakog pokušaja glorifikacije ratnih zločinaca.

Podsjećamo, prije gotovo 29 godina, 11. srpnja 1995. godine, počeo je zločin u kojem su pripadnici jedinica Vojske Republike Srpske predvođeni Ratkom Mladićem, pravomoćno osuđenim na doživotni zatvor, ubili više od 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca, uz devedesetak žena.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su sahranjeni posmrtni ostaci preko 6700 žrtva genocida, dok se još uvijek traga za gotovo 1000 žrtava. Obitelji žrtava zločina sve teže podnose pokušaje umanjivanja i negiranja zločina te nastavljaju pravnu bitku da svi ratni zločinci budu privedeni pravdi i da one koji negiraju zločin i one koji štite zločince i negatore zločina stigne zaslužena kazna.

Ova Rezolucija, iako je neobvezujuća, doprinosi prihvaćanju sudski utvrđenih činjenica, naglašava važnost obilježavanja genocida u Srebrenici te žrtvama daje simboličku satisfakciju priznanjem njihove patnje.

 

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću