hr

Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbu optuženika i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Rijeci donesenu u lipnju 2020. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik u odsutnosti proglašen krivim za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika. Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Optuženik je osuđen zbog ubijanja civilnog stanovništva, rušenja i paljenja kuća i rušenja sakralnih objekata 1991. za vrijeme oružanog sukoba. Sudjelovao je u napadu na jedno selo i izdavao naredbe da se puca bez izbora po civilnim ciljevima i objektima. Kad je svladan otpor, pri ulasku u selo, zajedno s još dvojicom muškaraca rukovodio je vojnim postrojbama. Zapovjedio je likvidaciju civila, rušenje kuća i sakralnih objekata i pljačku imovine. Ubijeno je najmanje 32 civila, stanovnika sela. Porušen je, znatno oštećen i spaljen dio domaćinstava. Vrjednija pokretna imovina iz tih kuća je opljačkana i odnesena. Razrušena je mjesna župna crkva sa župnim dvorom.

Podsjećamo, prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Rijeci od 19. lipnja 2020. broj K- Rz-3/2013. optuženik Đoko Jakšić u odsutnosti je proglašen krivim zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavka 1. OKZRH za koje kazneno djelo mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju 14 (četrnaest) godina te zbog kaznenog djela uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika iz članka 130. stavka 1. OKZRH za koje kazneno djelo mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju 3 (tri) godine.

Više o kaznenom postupku na poveznici:

https://documenta.hr/novosti/zlocin-u-saborskom-opt-doko-jaksic-odsutan/

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova