hr | en

ZAGREB, 10. studenoga 2015. (Hina) – Platforma 112 čestitala je u utorak građanima na velikom odazivu na parlamentarne izbore te ocijenila kako rezultati izbora pokazuju značajan demokratski pomak u hrvatskom društvu.

“Građani i građanke zahtijevaju jasne politike i hrabrost u provedbi reformi, kao što je jasno da niti jedna od velikih stranaka ne može više dobivati izbore isključivo na ideološkom dijeljenju glasačkog tijela. Umjesto huškanja, moraju se ponuditi jasni, mjerljivi i provedivi projekti, ali i osobe u koje se može imati barem minimum povjerenja”, poručuju nevladine udruge okupljene u Platformi 112.

Navode kao su izbori, osim kraja dvostranačja u Hrvatskoj, pokazali i  odmak hrvatskog društva od radikalizma, te huškačke i militantne retorike. HDZ je izgubio određeni broj mandata upravo zbog povremene radikalizacije diskursa svog vodstva i kontinuiranog koketiranja s kranjom desnicom, pa je Most, svojom racionalnim i umjerenim demokršćanskim stavovima, dobio izuzetno velik broj mandata.

“Potpuno je jasno da je HDSSB izgubio veliki dio podrške svog biračkog tijela kada je s politike regionalnog razvoja ponovno krenuo u revitalizaciju ustaških simobola iz Drugog svjetskog rata stvaranjem paravojnih postrojbi koje imaju istu kraticu kao zloglasni SS, i to pod dirigentskom palicom nepravomoćno osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša”, naglašava Platforma 112.

Nevladine udruge smatra ju kako je to jasna poruka strankama da njihovo glasačko tijelo traži i zaslužuje moderno vodstvo koje prepoznaje izazove sadašnjosti i bliske budućnosti, a ostavlja zauvijek za sobom rovanje po prošlosti. Izbori su, dodaju, poruka i dosadašnjoj vladajućoj koaliciji da su građani djelomično nagradili politiku zaštite ostatka ostataka socijalne države, ali traže puno veću odlučnost u provedbi reformi.

Rezultati izbora pokazuju da snage koje zahtijevaju transformaciju političke scene, promjenu modela upravljanja državom i javnim dobrom okrenutošću progresivnim reformama, imaju sve veću podršku. Za očekivati je da time i velike stranke budu natjerane na promjenu ponašanja, ocjenjuje Platforma 112.

Izvještaj HINA / Cjelovito priopćenje Platforme 112 nalazi se u prilogu.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću