hr

Vojno redarstvena akcija HV-a i MUP-a Republike Hrvatske “Bljesak” izvedena je 01. i 02. svibnja 1995. godine u do tada okupiranom dijelu Zapadne Slavonije, nakon čega je taj dio teritorija ponovno integriran u ustavno – pravni poredak Republike Hrvatske.
Akcija “Bljesak” je omogućila izbjeglom stanovništvu s dijelova triju općina, Pakrac, Novska i Nova Gradiška, ponovni povratak u vlastite domove.
Prvog dana akcije, 01. svibnja 1995. godine, oko 6 sati ujutro u selu Medari, tada općina Nova Gradiška, hrvatski su vojnici, usmrtili dvadeset i dvoje civila od njih dvadeset i četvero koliko ih se tada zateklo u selu. Zločin su preživjele dvije mlade djevojke, i to samo zato što ih je prepoznao i zaštitio jedan hrvatski vojnik.

Od dvadeset i dvije ubijene žrtve ovoga zločina, troje je djece (brat i sestra, Goran i Gordana Vuković, u dobi od jedanaest i osam godina te njihova sestrična, Dragana Vuković, u dobi od sedam godina) i 11 žena.

Neki članovi obitelji nasilno ubijenih u Medarima, u svijetlu činjenice da je kazneni postupak za ovaj zločin još uvijek u predistražnom postupku, pokrenuli su protiv Republike Hrvatske građanske parnice sa zahtjevom za naknadom nematerijalne štete.

Sudovi odbijaju spomenute zahtjeve, a Državno odvjetništvo RH u nekim slučajevima pokreće i ovrhe nad nekretninama obitelji žrtava kako bi se naplatili sudski troškovi izgubljenih parnica, dok s druge strane po pitanju kaznenog procesuiranja odgovornih za zločine u Medarima poduzimaju tek predistražne radnje protiv nepoznatih počinitelja i 25 godine nakon zločina.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova