hr | en

Na kraju nedjeljnog Dnevnika, 18. XII u 19.30 na HTV-u, voditelj Dnevnika Zoran Šprajc odgovorio je članovima Programskog vijeća HRT-a koji su javno, na HTV-u, osudili prilog emitiran u Dnevniku na godišnjicu pada Vukovara. U tom prilogu novinara Hrvoja Zovka, puštena je snimka razgovora predsjednika F. Tuđmana i zapovjednika obrane Vukovara M. Dedakovića u kojem Tuđman odbija Dedakovićevu molbu da se evakuiraju djeca i civili iz Vukovara.

Reakcija Šprajcu nadređenih urednika (Dražen Miočić i Bruno Kovačević) i uprave HRT-a (Josip Popovac) na Šprajcov istup, koji je u suštini obrana prava urednika glavne informativne emisije HTV-a da objave istinitu informaciju, je smjenjivanje Z. Šprajca i S. Alfiera s mjesta urednika Dnevnika i zahtjev da se Šprajcu izrekne „mjera upozorenja zbog povrede radne obaveze“.

Svojim postupanjem u slučaju Z. Šprajca većina u Programskom vijeću HRT-a i odgovorni na HRT-u (Uprava HRT-a, glavni urednik HTV-a, v.d. urednika IP-a HTV-a), guši slobodu novinarstva, uskraćuje ustavom zagarantirano pravo građanima Republike Hrvatske na istinito informiranje i time radi protiv interesa slušatelja i gledatelja javne televizije.