hr | en

Nakon dopuštene obnove kaznenog postupka, u kojemu su okrivljenici Maks Podgornik i Zdravko Ranđelović osuđeni zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, i izmjene optužnice, kazneni postupak protiv navedenih optuženika je obustavljen primjenom Zakona o općem oprostu.

TIJEK POSTUPKA

Presudom Županijskog suda u Zadru pod brojem K-4/95 od 26. siječnja 1995. pravomoćno su osuđeni u odsutnosti prvooptuženi Maks Podgornik i drugooptuženi Zdravko Ranđelović zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH i osuđeni su na kazne zatvora u trajanju od po 8 godina.

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je zahtjev za obnovom postupka pod brojem KT-44/93, dana 11. veljače 2009.

Županijski sud u Zadru je rješenjem br. Kv-67/09 12. listopada 2009. prihvatio zahtjev državnog odvjetnika, dopustio je obnovu kaznenog postupka i kazneni postupak vratio u fazu istrage.

Podneskom od 11. ožujka 2010. državni je odvjetnik izmjenio činjenični i zakonski opis te pravnu kvalifikaciju djela, tereteći optuženike za počinjenje kaznenog djela protiv Republike Hrvatske, ugrožavanja teritorijalne ukupnosti iz čl. 231. st. 1. KZ RH.

S obzirom da je to kazneno djelo obuhvaćeno Zakonom o općem oprostu, sud je obustavio kazneni postupak, ukinuo prijašnju osuđujuću presudu i određeni pritvor te naložio povlačenje tjeralica protiv okrivljenika.

Rješenje i nalog Županijskog suda u Zadru od 12. travnja 2010. godine možete pogledati ovdje.