hr

Diana Budisavljević, koja je od listopada 1941. bila angažirana na organiziranju pomoći srpskim ženama s djecom zatočenim u logorima ustaške Nezavisne države Hrvatske, 10. srpnja 1942. sa svojim suradnicima prvi je put stigla u logor Stara Gradiška. Točno na 80. godišnjicu njena dolaska održano je spomen okupljanje u parku ispred sada srušene Kule u kojoj su bili zatočene žene sa djecom.

U prijepodnevnim satima, zainteresirani sudionici sudjelovali su u spomen šetnji tijekom koje su obišli napuštene objekte nekadašnjeg logora Stara Gradiška upoznavši tako zloglasnu povijest mjesta koje je služilo kao dio represivnog aparata različitih političkih režima i ideologija kroz period od gotovo 200 godina. Okupljeni su posjetili sada urušenu Kulu gdje su za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske bile smještene Srpkinje i Židovke sa svojom djecom. U sklopu logora nalazio se i dio namjenjen samo za djecu čije majke su poslane na prisilni rad u tadašnju nacističku Njemačku. Iako je u Drugom svjetskom ratu tvrđava prvo služila kao zatvor za političke protivnike NDH, komuniste i pripadnike SKOJ-a većinom Hrvate, Stara Gradiška je u prvoj polovici 1942. pretvorena u logor.

Nakon spomen šetnje, okupljeni su kod spomenika i kosturnice položili cvijeće za svu djecu, žene i muškarce ubijene u logoru Stara Gradiška. Uslijedio je prigodni program u parku na kojem se okupljenima prva obratila kustosica i autorica knjige o Diani Budisavljević, Nataša Mataušić. Mataušić je istaknula kako je u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske bilo malo ljudi hrabrih poput Diane Budisavljević koji su riskirajući svoj život spasili toliko drugih. Mataušić je opisala akciju u kojoj je Diana tijekom srpnja 1942. uz pomoć nekoliko hrabrih aktivista i aktivistkinja Crvenog križa organizirala spašavanje preko 8000 djeca koja su prebačena u Zagreb. Nakon govora Nataše Mataušić uslijedio je nastup Davorke Horvat koja je izvela poznatu pjesmu ”Crveni makovi” Mihovila Pavleka Miškine, ubijenog u logoru Stara Gradiška.

Voditeljica Documente Vesna Teršelič pozvala je na zajedničko zagovaranje obnove tvrđave kako bi postala centar obrazovanja o teškom nasljeđu prošlosti, značajan ne samo za Hrvatsku već i za zainteresirane iz drugih post-jugoslavenskih zemalja i Europe. Zapitala se hoće li u Hrvatskoj biti političke volje za zabranu ustaškog pozdrava i znakovlja. Izrazila je nadu da će u susret predsjedanju Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust veću podršku dobiti i JUSP Jasenovac.

Ravnatelj JUSP Jasenovac, Ivo Pejaković, zahvalio se okupljenima te pozvao na snažnije zalaganje za konzerviranje i obnovu urušenih i zapuštenih objekata kako bi prostor Stare Gradiške postao mjesto sjećanja na sve žrtve, preživjele i njihove potomke. Pejaković je istaknuo kako je naša dužnost i odgovornost zahtjevati te zajednički raditi sa svim zainteresiranim stranama kako bi se spomen mjesto sačuvalo od daljnjeg propadanja. Nakon ravnatelja JUSP Jasenovac Ive Pejakovića, nastupio je kazališni glumac i saborski zastupnik Vili Matula s ulomcima iz posmrtno objavljenih sjećanja na Staru Gradišku Antuna Barca i Ilije Jakovljevića.

Aneta Vladimirov ispred savjeta Spomen područja Jasenovac te ispred Srpskog narodnog vijeća istaknula je važnost komemoriranja te neprestanog učenje u pristupu i načinima komemoriranja. Vladimirov je naglasila kako je edukacija mladih koji moraju biti nositelji borbe protiv revizionizma ipak važnija od komemoriranja. Istaknula je zahvalnost i potrebu da se organizacije civilnog društva poput Documente kao i sve drugi zainteresirani uključuju u organiziranje događaja poput spomen obljetnice u Staroj Gradiški kako bi se zajedničkim snagama intenzivnije gradila uključiva kultura sjećanja.

Okupljeni sudionici i sudionice su se nakon Stare Gradiške uputili u Jasenovac gdje su pogledali film „Dnevnik Diane Budisavljević“ redateljice Dane Budisavljević te održali razgovor na temu obrazovnih materijala o holokaustu, genocidu i samudaripenu koji su vodile istraživačica Documente Tena Banjeglav te kustosica Spomen područja Jasenovac Martina Barešić.

Spomen obilježavanje organizirali su Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Javna ustanova Spomen područja Jasenovac te Srpsko narodno vijeće uz podršku Općine Stara Gradiška. Sudjelovao je zamjenik veleposlanika Republike, Austrije mještani Nove i Stare Gradiške, Grđana, Okučana, Pakraca, Slavonskog Broda, Zagreba, Beograda te sudionici i sudionice programa „Između sjećanja i zaborava“ koji podržava Europska unija iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Slovenije, Italije, Albanije, Ukrajine i Grčke.