hr

U četvrtak, 27. lipnja 2024. godine objavljeni su rezultati istraživanja za žrtve koje su stradale ili nestale na području Karlovačke županije, ili su tamo imale prebivalište.

Nakon dodatnih terenskih provjera, prikupljanja i analize nove dokumentacije te obrade podataka, objavljeni su rezultati istraživanja za 1814 osoba, od kojih je 1487 osoba potvrđeno kao žrtve rata, za 288 osoba nedostaju dodatni izvori da bi se potvrdio identitet ili stradanje, 53 osobe imale su prebivalištem u /su bili građani SR Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) ili BiH objavljeni od strane FHP-a ili u Bosanskoj knjizi mrtvih, te smo zabilježili 39 osoba za koje je utvrđeno da nisu žrtve rata, odnosno da smrt ni na koji način nije vezana za rat.

Iako ove rezultate ne smatramo konačnima, te ćemo i dalje raditi na unapređenju ovog popisa, kao što nastavljamo istraživanje i za druga područja Republike Hrvatske, podsjećamo kako ni više od trideset godina od početka rata 1991., u Hrvatskoj ne postoji jedinstveni i javno dostupan popis ubijenih i nestalih građana i građanki Republike Hrvatske. Radi se o civilizacijskoj obavezi kojom se odaje počast žrtvama, a ujedno se pokušava stvoriti realan i činjenično utemeljen pregled njihovih stradanja. Smatramo da dostupnost takvih podataka može blagotvorno utjecati na raspravu o ratu, biti snažan podsjetnik na to da su prava žrtava i stradalnika te njihovih srodnika još uvijek zanemarena, te u konačnici, ovi podaci upozoravaju i na nerazjašnjenu sudbinu velikog broja nestalih osoba.

Istraživanje ljudskih gubitaka dugogodišnji je program Documente usmjeren na dokumentiranje sudbine stradalih i nestalih, kojim se nastoji pružiti faktografska osnova za razumijevanje rata u Hrvatskoj. Istraživanje se sastoji od provođenja intervjua na terenu, sakupljanja, analize i usporedbe podataka iz izvora različite provenijencije – javno dostupnih popisa, monografija, sudskih optužnica, zapisnika te presuda, različitih uvjerenja te druge dokumentacije. Do sada smo identificirali preko 20.000 žrtava.

Budući da kvaliteta podataka dostupnih za pojedine žrtve i stradalnike izrazito varira uslijed nedostatka ili nepouzdanosti izvora, potrebna nam je svaka pomoć da popis poboljšamo: bilo dodavanjem detalja, bilo ispravljanjem grešaka.

Raspolažete li bilo kakvom informacijom, želite li nadopuniti podatke, molimo vas da nam se javite na jedan od naših kontakata. Vaš će identitet biti zaštićen.

Broj telefona: +385 1 457 2398
Mail: kontakt@documenta.hr

___________________