hr | en

/ Sastanak ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana u Varšavi, u okviru Berlinskog procesa: Sudionici su pozdravili pomoć Europske komisije u osnivanju REKOM-a / 

Sudionici sastanka ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana održanog u Varšavi iskazali su nedvosmislenu opredjeljenost ka pomirenju u regiji i pozdravili pomoć Europske komisije u osnivanju REKOM-a (Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. siječnja 1991. do 31. prosinca 2001. godine).

U okviru Berlinskog procesa, Poljska je 11. i 12. travnja 2019. godine u Varšavi bila domaćin sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, na kome su sudjelovali i predstavnici Europske komisije, kao i Europske službe za vanjske poslove. Oni su razgovarali o regionalnoj suradnji i napretku u razumjevanju i rješavanju bilateralnih pitanja.

Tokom sastanka, Generalni direktor Europske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Christian Danielsson ukazao je da je tokom proteklih deset godina bilo dosta razgovora o nalaženju mehanizma za suočavanje sa prošlošću koji bi omogućio suradnju vlada i civilnog društva uz podršku udruženja žrtava, navodeći Inicijativu za osnivanje REKOM kao dobar primjer.

“Mi smo spremni da podržimo takve inicijative – inicijative koje se došle iz regije i koje su dobre za regiju. Zato smo zamolili bivšeg Generalnog direktora EK Pierre Mirela da pomogne u pronalaženju najboljeg načina da se ovakva inicijativa i ostvari”, rekao je.

Danielsson je zaključio i da je agenda Europske unije “agenda koja promovira mir i izgradnju zajedničke budućnosti”, primjetivši da dobrosusjedski odnosi ne mogu biti nametnuti izvana, jer zahtjevaju političku opredjeljenost svih lidera zemalja u regiji.

Sudionici sastanka su potvrdili nedvosmislenu podršku europskoj perspektivi Zapadnog Balkana podsjetivši na značaj Strategije Europske komisije iz veljače 2018. godine u kojoj je ukazano na “podršku pomirenju i dobrosusjedskim odnosima”, a u cilju pronalaženja inkluzivnih rješenja za bilateralna pitanja na Zapadnom Balkanu. 

Oni su istaknuli svoju opredjeljenost ka pomirenju i pozdravili pomoć Europske komisije u osnivanju REKOM-a. Sudionici su se suglasili da regija mora da potvrdi svoju opredjeljenost prema izgradnji zajedničke povijesti, otporne na revizionizam, zbog čega su izrazili podršku Inicijativi za osnivanje REKOM kao mogućem načinu suočavanja sa prošlošću u kome sujdeluju vlade zemalja, ali i organizacije civilnog društva i udruge žrtava.

Sastanak u Varšavi održan je kao priprema za Sastanak na vrhu  Berlinskog procesa koji će biti održan u Poljskoj u lipnju 2019. godine. Berlinski proces je platforma koju je pokrenula Njemačka, a koja ima za cilj unaprjeđenje suradnje između Europske unije i Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Koalicija za REKOM