hr | en


Povelja Republike Hrvatske

za iznimno i uspješno poticanje procesa suočavanja s prošlošću u Republici Hrvatskoj, dokumentiranje i istraživanje prijeratnih, ratnih i poslijeratnih zbivanja te suradnje s organizacijama civilnoga društva i sličnih institucija u svijetu.

Predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Josipović, 2012
.

 


“Krunoslav Sukić” – Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava
Priznanje za nenasilnu akciju godine dobili su sudionici/e Documentine kampanje za prava civilnih žrtava rata “Žrtve su predugo čekale”, Daliborka Mikulić, Đorđe Gunjević, Krešimir Ivančić, Marica Kadić, Robert Kajušić, Vjera Solar i Zemina Jaroš. Kampanju autorski potpisuju, Barbara Blasin, grafička dizajnerica i Andrej Korovljev, redatelj. Knjiga Antiratna kampanja 1991.-2011. – Neispričana povijest (urednici Vesna Janković i Nikola Mokrović) je proglašena za knjigu godine. Priznanje se dodjeljuje autoru/ici/ima knjige objavljene u Hrvatskoj i to za njezin doprinos u stvaranju ozračja boljeg razumijevanja mirotvorstva, nenasilnog djelovanja, ljudskih prava i civilnoga društva.

Fond Krunoslav Sukić, 2012.

 Plaketa “Diana Budisavljević”

Vesna Teršelič dobila je priznanje zbog posvećene borbe za otklanjanje
ratnog nasljeđa i iniciranje osnivanja Regionalne komisije za
utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima.

Srpsko narodno vijeće, 2011.

 Schwarzkopf Europe Award

Vesna Teršelič, Nataša
Kandić i Mirsad Tokača zajednički su dobili nagradu za svoje neumorne napore za mir i razumijevanje u jugoistočnoj Europi. Oni na izvanredan način
sudjeluju u izgradnji stabilne budućnosti regije. Njihov rad podiže nadu da je suočavanje s prošlošću o ratnim sukobima na Balkanu ’90-ih potrebno i moguće.

The Schwarzkopf Foundation, 2009.
 
Right Livelihood Award

Vesna Teršelič i Katarina Kruhonja zajednički su dobile “Alternativnu Nobelovu nagradu” za dugogodišnji predani rad na izgradnji održivog mira i pomirenje na Balkanu.  Njihov rad i posvećenost nadahnuli su mnoge organizacije i inicijative koje su značajno unaprijedile  tranziciju regije iz rata i etničke podijeljenosti u područje demokracije, pravde, nenasilja i mirnog suživota.

The Right Livelihood Award Foundation, 1998.