hr

Ni dvadeset i pet godina nakon završetka rata u Hrvatskoj ne postoje objavljeni, dostupni, provjerljivi i cjeloviti podaci o žrtvama i stradalnicima. Smatramo da dostupnost takvih podataka može blagotvorno utjecati na raspravu o ratu, biti snažan podsjetnik na to da su prava žrtava i stradalnika te njihovih srodnika još uvijek zanemarena, a i biti od velike koristi u procesu uređivanja i ostvarivanja tih prava. Ti podaci podsjećaju i na nerazjašnjenu sudbinu velikog broja nestalih osoba. Na koncu, objava tih podataka već sama po sebi predstavlja svojevrsno odavanje počasti stradalima.

U tu svrhu Documenta već godinama ulaže napore da sastavi takav popis, na temelju podataka iz javno dostupnih izvora, kao i podataka koji su plod terenskih istraživanja koja smo provodili mi i naši partneri. Dana 29. siječnja ove godine u Osijeku objavili smo preliminarne podatke za žrtve koje su stradale ili imale prebivalište na području Osječko-baranjske županije. Prezentirani su rezultati istraživanja za 2119 osoba. Popis je moguće pogledati ovdje.

Budući da kvaliteta podataka dostupnih za pojedine žrtve i stradalnike izrazito varira uslijed nedostatka ili nepouzdanosti izvora, potrebna nam je svaka pomoć da popis poboljšamo: bilo dodavanjem detalja, bilo ispravljanjem grešaka. Raspolažete li bilo kakvom informacijom, želite li nadopuniti podatke, molimo vas da nam se javite na jedan od naših kontakata. Vaš će identitet biti zaštićen.

Istraživanje ljudskih gubitaka dugogodišnji je program Documente usmjeren na dokumentiranje sudbine stradalih i nestalih, kojim se nastoji pružiti faktografska osnova za razumijevanje rata u Hrvatskoj. Istraživanje se sastoji od provođenja intervjua na terenu, sakupljanja, analize i usporedbe podataka iz izvora različite provenijencije – javno dostupnih popisa, monografija, sudskih optužnica, zapisnika te presuda, različitih uvjerenja te druge dokumentacije. Do sada smo identificirali više od 20.000 žrtava.

Na fotografiji: Masovna grobnica Daljski Atar – Glogovac