hr | en

Documenta – centar za suočavanje s prošlošću prisustvovala je na regionalnom okruglom stolu  održanom 28-29. rujna u Podgrici, Crna Gora. Odnos između rada tijela pravosudnog upravljanja i neovisnosti i odgovornosti pravosuđa bila je središnja tema regionalnog okruglog stola koju je organizirao Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS-a).

Okrugli stol okupio je 25 sudionika, uključujući predstavnike sudskih vijeća, organizacija civilnog društva i pet OESS-ovih terenskih misija u jugoistočnoj Europi kako bi razmotrili i utvrdili načine kako prevladati izazove s obzirom na ulogu, sastav i djelotvorno i transparentno funkcioniranje pravosuđa u regiji.

Ujedno, ovaj regionalni okrugli stol pružio je  jedinstvenu priliku za procjenu primjenjivosti ODIHR-ovi Kijevskih preporuka o pravosudnoj neovisnosti u istočnoj Europi, Južnom Kavkazu i središnjoj Aziji u kontekstu jugoistočne Europe. “Sudska vijeća imaju važnu ulogu u očuvanju i promicanju neovisnosti i odgovornosti pravosuđa”, izjavila je veleposlanica Maryse Daviet, šefica Misije OESS-a u Crnoj Gori, ističući kako rad takvih tijela ima kritički utjecaj na povjerenje javnosti u pravosudne institucije.
Usporedbom modela pravosudnog samoupravljanja kroz rad sudskih vijeća u cijeloj regiji OESS-a sudionici su analizirali kako se međunarodni standardi i najbolje prakse mogu integrirati u postojeće procese pravosuđa u njihovim zemljama.

Prezentaciju Documente kao prikaz stanja u pravosuđu, kroz provedena istraživanja pogledajte u prilogu