hr | en

Inicijativa za REKOM i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću pozivaju vas na konferenciju za novinare na kojoj će se javnosti predstaviti 

Mapa žrtava ratova 1991. – 2001. na području nekadašnje SFRJ

Konferencija će se održati u četvrtak 20. prosinca 2018., s početkom u 10.00 h,  hotel Dubrovnik (dvorana Ban Frankopan), Gajeva 1, Zagreb.

Na predstavljanju će govoriti: Vesna Teršelič, voditeljica Documente, Nataša Kandić, osnivačica Fond za humanitarno pravo Beograd i Nives Jozić, koordinatorica iztraživanja ljudskih gubitaka u Documenti.

Mapa predstavlja vrhunac nastojanja i suradnje regionalnih dokumentacijskih centara – Documente, Fonda za humanitarno pravo Beograd, Fonda za humanitarno pravo Priština i Udruženja Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje Sarajevo u ustanovljavanju činjenica o sudbinama stradalih i nestalih.

Spomenuti dokumentacijski centri bave se prikupljanjem i analizom podataka o stradalima i nestalima, kao i drugim oblicima masovnih narušavanja ljudskih prava preko 15 godina. U tom su vremenu skupljene su velike količine različite dokumentacije, koje su, temeljem dugotrajno razvijane metodologije, nepristrano analizirane.

Predstavljanje mape zločina prikupljene činjenice konačno postaju trajno dostupne, te služe kao priznanje patnje stradalih, kao podrška procesu suočavanju s prošlošću, naročito podrška Inicijativi za REKOM. 

Time se želi ispraviti i temeljna nepravda prouzročena nedostatkom cjelovitih poimeničnih popisa stradalih i nestalih baziranih na činjenicama, koje države slijednice ni 17 godine nakon prestanka oružanih sukoba nisu našle volje proizvesti.

Inicijativa za REKOM