hr

Pozivamo Vas na  savjetovanje o kvalitetnijem informiranju mladih i drugog zainteresiranog građanstva o antifašističkom otporu i baštini antifašizma koje će se održati u četvrtak, 2. ožujka 2023 godine u prostoru Vile Antonio u Opatiji s početkom u 17:00, Vladimira Nazora 2. Savjetovanje organiziraju UABA Opatija, Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana, Savez antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba. U prosincu je održano savjetovanje u Pazinu, a pripremamo i savjetovanja u Rijeci i Puli.

Savjetovanje koje se održava u Opatiji okupit će muzejske djelatnike/ce i istraživač/ice s područja Primorsko-goranske županije koji se u svojim muzejskim postavama i istraživanjima bave antifašizmom i njegovim povijesnim nasljeđem, te njihove kolege i kolegice iz drugih dijelova Hrvatske. Na savjetovanju će sudjelovati i zainteresirani građani i građanke, profesorice i profesori iz osnovnih i srednjih škola te predstavnici lokalnih vlasti. Cilj ovog skupa je prezentirati novija istraživanja, publikacije, izložbe i stalne muzejske postave koji tematiziraju antifašizam kako bi se otvorila diskusija o izazovima, problemima i prilikama u kontekstu snažnijeg uključivanja te poboljšanja zastupljenosti i vidljivosti antifašizma i njegove baštine u stalnim muzejskim postavima, obrazovnim programima i istraživačkim projektima.

Sljedeće konzultacije će biti organizirane u travnju u Rijeci. Nakon sve četiri javne konzultacije oblikovat ćemo zaključke i preporuke za lokalne vlasti te muzejske i obrazovne institucije.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na savjetovanju. Pozivamo Vas i da posjetite druge programe u sklopu 14. Dana antifašizma, koji i ove godine na svjež i inovativan način povezuju teme stradanja i otpora u Drugom svjetskom ratu sa zaštitom ljudskih prava danas.

Pozivnica i program savjetovanja nalaze se u prilogu.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

 


Javno savjetovanje organizira se u sklopu projekta “Novi pristupi baštini: antifašizam i mir u obrazovanju i suvremenoumjetničkim praksama”, koji u partnerstvu provode ApotekaDocumenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Savez antifašističkih boraca Primorsko-Goranske Županije. Projekt je podržan s € 29.178,60 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.