hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću je prisustvovala šestoj regionalnoj radionici pod nazvim “Izgradnja otpornosti i inhibitora protiv surovih zločina: zajednički program za prevenciju” u Sarajevu, u organizaciji Centra za postkonfliktna istraživanja, zajedno sa Kancelarijom Ujedinjenih Nacija za prevenciju genocida. Sa 25 organizacija civilnog društva iz cijele regije Balkana, radionica se fokusirala na teme sprečavanja genocida i masovnih zločina u regiji kroz prikaz analitičkog okvira faktora rizika, indikatora i inhibitora.
 
Radionica je otvorena posebnom video porukom gospodina Adame Dienga, Specijalnog savjetnika Generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida. Gospodin Dieng je izrazio punu podršku i posvećenost ovim aktivnostima navodeći da: “Zajedno možemo posijati sjeme mira i pomirenja koji će se rasti zdravo i jako, kako u vašim zemljama tako i u regiji [Balkan].”

Radionica je završena zajedničkim dogovorom između predstavnika organizacija civilnog društva za stvaranje neformalne, regionalne koalicije OCD za sprečavanje genocida i masovnih zločina.