hr | en

Predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić komentarom je za Forum.tm reagirao na izjave europarlamentarke Ruže Tomašić o “čišćenju našeg dvorišta zbog kojega će još jako puno Srba iz Hrvatske morati ići u Srbiju”.

“Na buru koju je izazvala njezina izjava gospođa Ruža Tomašić odgovara priopćenjem koje nosi naslov “Samo istina vodi do pravde”, a pravda do trajnog mira’. U terminologiji političara čiji je gđa Ruža Tomašić karakteristični, ali nipošto jedini predstavnik, riječi kao što su istina i pravda imaju sasvim drugačije, makjavelističko, značenje. Njezina izjava – “Neka oni mole boga da mi ne počistimo svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište imat će oni još jako puno Srba iz Hrvatske koji će morati ići u Srbiju”, za tu vrstu političara predstavlja pravdu, a izjava poput – “Ovo je Hrvatska, a svi drugi su gosti u ovoj državi”, je, valjda, istina. Prijetnja izgonom stotinama tisuća građana koje gospođa Tomašić određuje njihovim ‘krvnim zrncima’, bez rezerve bi se uklopila u zbirku sličnih nazora i ‘Weltanschaunga’ koju je njezin autor prvotno nazvao ‘Četiri i pol godine borbe protiv laži, gluposti i kukavičluka’, a izdavač skratio taj naslov na ‘Moja borba'”, kaže Pusić.

“Mnogi komentari spornu izjavu gospođe Tomašić nazivaju fašističkom. To je teška kvalifikacija koja se ne treba rabiti olako. Međutim, u Hrvatskoj danas na djelu je obrnuti proces – tipovi koji urlaju “Za dom spremni”, gradski vijećnici poput Luke Podruga, koji tvrde da su oni uklesali tu ustašku inačicu “Zieg Heil” na spomenik bojni nazvanoj po ustaškom zločincu Rafaelu Bobanu, suci koji bi uvodili zakone za kažnjavanje onih koji iznose činjenice u neskladu s oficijelnom, od države oktroiranom, istinom, svi bi se oni uvrijedili da ih se nazove fašistima. To da su njihovi stavovi i postupci tako slični stavovima i postupcima fašista i nacista u doba kad su ti pokreti stasali, njima ne govori ništa. Ako ih se zapita što oni imaju protiv fašista, poslije malo petljanja, glavna zamjerka fašistima se svodi na to da su izgubili rat. Ili, kao što je izjavila VIP-osoba s inauguracije nove hrvatske Predsjednice, gospodin ratni zločinac kome mnogi tepaju kao Prvom zapovjedniku obrane Vukovara i koji je, zajedno s gospođom Tomašić i sličnim uglednicima uveličavao proslavu Dana grada Vukovara: ‘Ustaše mi ne odgovaraju jer nisu posao završili do kraja’ (Nedjeljna Dalmacija, rujan, 1997.) .

U EU parlamentu ima predstavnika radikalne profašističke desnice, poput političara iz Zlatne zore ili Jobbica, i oni predstavljaju trajnu prijetnju temeljima na kojima je izgrađena EU. U mimikriji koja postoji i na EU nivou i u pragmatičnoj interpretaciji riječi ‘istina’, mnogi od njih, poput rečene zastupnice iz Hrvatske, sebe nazivaju konzervativcima.

Tu bi se mogao parafrazirati citat iz Shakespearea koji je Umberta Eca inspirirao za naslov njegove knjige “Ime ruže” – Fašizam će jednako zaudarati ma kako se zvao!

Ako se i Hrvatska i Europa na vrijeme ne suprotstavi vrsti ‘istine’ i ‘pravde’ koju takvi “konzervativci” nude, mogu doći u poziciju da ponovo iskuse što u toj terminologiji znači “trajni mir”, upozorio je predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić.

Objava / Forum.tm, Čet, 07/05/2015 – 21:06