hr | en

Pokop žrtava nedavno eksumiranih iz masovne grobnice u Sotinu / Dana 14. listopada na sotinačkom groblju sahranjeni su posmrtni ostaci jedanaestero žrtava eksumiranih u travnju iz dvije masovne grobnice u Sotinu. Posmrtni ostataci jedne žrtve pokopani su u Osijeku, a jedne u Vinkovcima. Svih trinaestero usmrtili su 27. prosinca 1991. pripadnici Teritorijalne obrane Sotin. Mjesto na kojem su bila tijela žrtava pokazao je jedan bivši pripadnik TO Sotin, kojeg srbijansko tužiteljstvo tereti za navedeni zločin. Tijekom Domovinskog rata ubijena su 64 mještana Sotina. Traga se za još osamnaestero sotinačkih žrtava.

Pitanje sudbine 1689 nestalih osoba te položaj manjina bile su središnje teme posjete predsjednika Josipovića Srbiji 16. i 17. listopada, prve nakon što je u svibnju 2012. Tomislav Nikolić izabran za srbijanskog predsjednika.

Ultimatum Vladi RH – prijetnja nasiljem i bezakonjem / Neodgovorno je ćirilično pismo koristiti kao sredstvo stvaranja netolerancije i bezakonja. Ustav i zakone treba poštovati i provoditi. Ostvarivanje prava nacionalnih manjina, pa tako i prava Srba na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, ispit je iz uvažavanja i tolerancije za Vukovar i cijelu Hrvatsku. Izgradnja međuetničkog povjerenja može ublažiti terete prošlosti – doprinijeti spremnosti za svjedočenjem o zločinima počinjenima od pripadnika „vlastite strane“ i otkrivanju istine o stradavanju i mjestima pokopa nestalih osoba.

Postupak za zločin u Sisku – pritisak branitelja zbog pritvora optuženih i neodgovorni postupci odvjetnika i medija / Sredinom listopada na Županijskom sudu u Osijeku nastavljena je glavna rasprava u postupku protiv Vladimira Milankovića i Drage Bošnjaka, optuženih zbog likvidacija 26 građana Siska srpske nacionalnosti. Dana 21. rujna, u organizaciji Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata, nekoliko desetaka branitelja prosvjedovalo je na osječkom glavnom trgu zbog kontinuiranog produžavanja pritvora Milankoviću i Bošnjaku, koji se u pritvoru nalaze oko dvije godine i četiri mjeseca.

Statistički podaci o pritvorenim okrivljenicima / U posljednjem kvartalu (srpanj – rujan 2013.) na županijskim sudovima u tijeku su bile glavne rasprave u 14 predmeta ratnih zločina – 7 protiv pripadnika srpskih i 7 protiv pripadnika hrvatskih postrojbi. U tim je postupcima okrivljeno 8 pripadnika srpskih i 10 pripadnika hrvatskih postrojbi. Od osmorice pripadnika srpskih postrojbi petorica su dostupna i prisustvuju suđenjima, dok se trojici sudi u odsutnosti. Sva desetorica pripadnika hrvatskih postrojbi prisustvuju suđenjima.

Vjeri Solar nakon više od godinu dana od podnošenja zahtjeva država otpisala dug nastao gubitkom parnice / Rješenjem Ministarstva financija od 24. rujna 2013. godine Vjeri Solar otpisan je dug u iznosu od 11.975,00 kuna koji je, zbog izgubljene parnice, imala prema Republici Hrvatskoj

Uhićen bivši pripadnik srpskih postrojbi zbog sumnje da je naredio ubojstvo 83-godišnjeg civila

Nakon gotovo dvije godine od početka suđenja glavna rasprava u kaznenom postupku za zločin u Gruborima započet će iznova

U prilogu se nalazi elektronska verzija izvještaja.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću