hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Srpsko narodno vijeće, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, Građanski odbor za ljudska prava i Židovska općina Zagreb u ime Antifašističke lige Republike Hrvatske, organiziraju konferenciju za novinare, 13. svibnja 2014., 10.00 h,  u prostorijama SABA RH, Pavla Hatza 16, na kojoj će se problematizirati prošlotjedna događanja u Splitu, kada je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar (SDP) sudjelovao na otvaranju spomen obilježja poginulim pripadnicima IX bojne HOS-a.

Kako stoji u službenom glasniku Grada Splita br. 18 / 2013., 10. travnja 2013. Gradsko vijeće donosi rješenje kojim se odobrava postavljanje spomen ploče IX bojni HOS-a i to na sjevernoj strani trga u ulici Ruđera Boškovića, Split 3.

Svečano otkrivanje spomenika, prvotno predloženo za 10. travnja 2014., održano je 09. svibnja 2014., na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.

Kako prenosi u svom izvještaju Novi list, gradonačelnik Splita je tijekom svog govora, u sklopu kojeg je izrekao i lapsus “Danas je dan pobjede nad antifašizmom…” istaknuo “kako cijeni inicijativu da se podigne spomenik poginulim pripadnicima IX bojne HOS-a, jer su i danas potrebni branitelji kako bi izgradili bolju Hrvatsku”.

Smatramo neprimjerenim da su se na Dan pobjede na fašizmom i Dan Europe neskriveno u javnosti promovirali simboli i znakovlje zločinačkog režima tzv. NDH. Nažalost ovo nije tek izdvojeni incident i u nekim ranijim prilikama (10. travnja 2014. na splitskom groblju Lovrinac) pripadnici spomenute postrojbe, manipulirjaući poginulim braniteljima, širili su govor mržnje slaveći režim koji je odgovoran za smrt velikog broj nedužnih civila.

Veliki broj građana i građanki Splita, njih 80 posto, podržalo je narodno oslobodilački pokret za vrijeme otpora, a nakon 1990. svjedočimo brutalnom odnosu prema spomenicima partizanske prošlosti, pri čemu je porušeno i oštećeno više od tri tisuće spomenika u RH i preinačilo se na stotine naziva ulica i ustanova, u čemu je Split prednjačio kao niti jedna druga sredina u Hrvatskoj.

Antifašistička liga Republike Hrvatske