hr | en

U ponedjeljak 21. ožujka Međunarodni kazneni sud  (ICC) donio je povijesnu presudu protiv bivšeg potpredsjednika Konga  Jean-Pierra Bembe, osudivši ga za ratne zločine uključujući i silovanje.
Nakon procesa koji je u Den Haagu trajao četiri godine, političar i vođa paravojnih postrojbi osuđen je za vođenje oko 1500 vojnika u Srednjoafričkoj Republici te dopuštanje silovanja i ubojstava civila tijekom nekoliko  mjeseci u 2002. i 2003. godini. Koliko je bitna ova presuda govori činjenica da je to prva presuda ovoga suda po kojoj je, ne samo osudio nekoga za silovanje kao ratni zločin, nego i  zato što je osudio zapovjednika po zapovijedanoj odgovornosti.
Jean-Pierre Bemba najviši je rangiran političar ikada osuđen na Međunarodnom  kaznenom sudu. Sud je također podigao optužnice i protiv visokih lidera iz Kenije, Sudana i Obale Bjelokosti, ali je imao poteškoća pri samim uhićenjima kao i postizanju osuđujućih presuda.
Predsjednica sudskog vijeća Sylvia Steiner pri iznošenju jednoglasne presude navela je stravične detalje zločina počinjenih od strane paravojnih postrojba i Pokreta za oslobođenje Konga (MLC). Njegovi vojnici  silovali su žene, muškarce i djevojke, neke ne starije od 10 godina, često pod prijetnjom pištoljem i ispred njihovih obitelji, rekla je Sylvia Steiner, te nadodala da je zapovjednik Bemba primao je redovite izvještaje, od svojih vojnih i civilnih obavještajnih službi, koji su  opisivali ubojstva i silovanja od strane vojnika, ali nije poduzeo adekvatne mjere kojima bi zaustavio zločine. Suđenje je trajalo 330 dana tijekom kojih je svjedočilo 77 svjedoka, većinom putem video linka i skrivenog identiteta.
Presudu su s odobravanjem dočekale različite organizacije za ljudska prava, uključujući i Amnesty International i Central African Human Rights League.
Sadašnji  tužitelj ICC-a  Fatou Bensouda rekao je da one koji su preživjeli napade zapovjednika Bemba i njegovih  vojnika “i dalje progoni užas onoga što im se dogodilo kao i onoga što su vidjeli da se dogodilo  drugim žrtvama.”

ICC Conviction of Jean-Pierre Bemba