hr

U petak, 29. srpnja, umjetnička organizacija Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost organizira prvu spomen šetnju posvećenu antifašističkoj prošlosti i antifašističkim (po)ratnim grafitima Grada Vodnjana. Spomen šetnji prethodit će predavanje “Antifašističko iskustvo Vodnjana” koje će postaviti uvodni okvir za razumijevanje, informiranje i dublje raščlanjivanje složene i bogate antifašističke prošlosti Vodnjana. Uvodno predavanje počinje u 19.30h u Apoteci, nakon čega slijedi zajednička šetnja gradom.

Kroz spomen šetnju, sudionici će biti upoznati s ključnim događajima antifašističke prošlosti Grada Vodnjana, sa sudjelovanjem vodnjanskih antifašističkih boraca u Drugom svjetskom ratu te s fašističkim zločinima počinjenim na području Grada. Drugi i središnji dio spomen šetnje bit će posvećen antifašističkim grafitima koji su nastajali tijekom i neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Naime, Vodnjan na svojim zidovima nosi jednu od većih koncentracija (po)ratnih grafita u Istri. Natpisi ispisivani na talijanskom jeziku u ratnom i poslijeratnom periodu preživjeli su više od 70 godina, a velika ih je većina zadržala gotovo cjelovitu formu i sadržaj. Kroz šetnju, sudionici će biti informirani o povijesnoj pozadini i razlozima nastanka grafita, o njihovim karakteristikama i funkcijama te o njihovim značenjima i značaju kako u (po)ratnom tako i u suvremenom kontekstu.

U uvodnom predavanju sudionici će upoznati kontekste, ključne povijesne prijelome i događaje vezane uz lokalni antifašistički otpor. Kroz predavanje i spomen šetnju, otvorit će se pitanje pozicije i značaja lokalne baštine antifašizma u suvremenom kontekstu, kao i mogućnosti njezine reinterpretacije i revalorizacije.

Uvodno predavanje i spomen šetnju vodit će Eric Ušić.


 

Spomen šetnja i predavanje organiziraju se u sklopu projekta “Novi pristupi baštini: antifašizam i mir u obrazovanju i suvremenoumjetničkim praksama”, koji u partnerstvu provode Apoteka, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Savez antifašističkih boraca Primorsko-Goranske Županije.

Projekt je podržan s € 29.178,60 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.